Tävlingsdags för 4-åringarna

Lafayette hoppade lätt runt banan trots att det var första gången hon hoppade så många hinder i följd.

Tävlingsdebuten för de fina 4-åringarna på Rekasta närmar sig. Nu har de börjat att hoppa banor, och gör det bra.

4-åringarna Lafayette, Cinnamon och Idool har varit hemma på Rekasta i en dryg månad. De har mest ridits ut och inte varit särskilt mycket på ridbanan. Men de har hoppat några gånger uppsuttet sedan de kom hem och nu är det snart dags för första tävlingen.

– Hästarna har fått precis den framåtbjudning som jag hoppades på när de var hos Anna Hassö i Skåne. Där har de ridits ute och tränats över terränghinder, gått i vatten och verkligen fått en kalasstart på sin utbildning, förklarar Sylve nöjt.

Modiga och med bra framåtbjudning, precis vad som behövs för att de ska stärka sig både fysiskt och psykiskt i sin väg mot att bli tävlingshästar. Ett arbete som har fortsatt nu när de har kommit hem igen.

– Det är väldigt viktigt att ge de här unga hästarna ett omväxlande jobb och inte älta för mycket på ridbanan. Vi har bra uteridningsmöjligheter och de ska lära sig att gå framåt och ta stöd på bettet för att bygga upp sig och stärka sig för att hålla även för framtiden, berättar Sylve.

I deras utbildning ingår förstås också att så småningom bli tävlingshästar. Därför har de hoppat ett par gånger hemma på ridbanan och nu är det snart dags för tävlingsdebut, som sker på hemmaplan.

– Sedan ska de vänja sig vid att åka till andra platser, de ska gå att lasta, att hantera i nya miljöer och så vidare. Helt enkelt börja lära sig att bli tävlingshästar, berättar Sylve.

De har ridits 4-5 dagar i veckan sedan de kom hem. Ibland har de dock fått en hel vecka ledigt och bara gått i hagen. Valackarna går för sig och stona för sig och Sylve ser gärna att de fortsätter att gå fler i samma hage så länge som möjligt.

– De är verkligen bra kompisar och har stort stöd av varandra när vi rider ut med dem. Det är bra för framåtbjudningen när man rider ut i grupp, men vi har också tränat en del på att de får ridas ensamma så att de även lär sig att vara själva, förklarar Sylve.

Under maj månad kommer hästarna att tränas och tävlas. I slutet av maj är det dags för första examensprovet – kvalhoppningen till Falsterbo. Om någon tar sig vidare till finalen får den jobba på till i början av juli. I annat fall blir det bete och sommarlov. Nästa stora uppgift blir sedan att försöka kvala till 4-årsklasserna på Elmia i oktober.

– Jag tycker det är bra med de olika championaten. Det är ett bra sätt att motivera sig och utbilda hästen mot ett tydligt mål. Med en 4-åring kan dock vad som helst hända eftersom de växer och utvecklas så olika så oavsett hur det går i kval och en eventuell final så ger man hästen väldigt bra erfarenhet inför framtiden, menar Sylve.

När det gäller hästarnas framtidsutsikter konstaterar Sylve att det fortfarande är väldigt svårt att säga vad det blir av de tre unghästarna. Idool gör allt väldigt enkelt, han är kaxig och har bra framåtbjudning. Cinnamon har växt mycket och är som en stor och gänglig tonåring, men helt klart en häst med mycket kapacitet. Lafayette har en härlig inställning till arbete och visar många goda kvaliteter.

– Så här långt motsvarar hästarna verkligen mina förhoppningar, kanske med ett extra plus för Lafayette, avslutar Sylve.

Det här är 4-åringarna på Rekasta:

Idool, val ca 167 cm
e. Zirocco Blue VDL-e. Emilion. Uppf. B. Ruitenberg-van der Veen, äg. Jumper Horses Sweden

Cinnamon, val ca 173 cm
e. Kannan- Cortez, uppf. Marika Andén, äg. Jumper Horses Sweden

Lafayette, sto ca 170 cm
e. Lordanos-Landadel, uppf. Franz Albers, äg. Jumper Horses Sweden

Här är en film när Lafayette hoppar bana för första gången. Ryttare: Linn Backman

Läs tidigare delar i serien om Rekastas unghästar:
Vintervilan slut för unghästarna
Lafayette – ett riktigt löfte
Spännande auktionshästar på Rekasta