Spännande auktionshästar på Rekasta

Idool, e. Zirocco Blue, är en av två nyinköpta 3-åringar till stallet i Rekasta. Vi kommer att få följa hästarna under kommande säsonger. Foto: Krister Lindh (från SSHS auktionswebb)

Det har blivit påfyllning av hästar i stallet på Rekasta under hösten. Här berättar Sylve om sina senaste nyförvärv, två 3-åringar som köptes in på Elmias hopphästauktion.

Det var Jumper Horses Sweden, ett företag ägt av Sylve och Viktoria Sander, som köpte in två välstammade 3-åringar på auktionen. Men varför köpa häst på auktion?

– Jag tycker det är ett bra sätt att köpa hästar på. De är selekterade av kunniga personer, här med Royne Zetterman och Lisen Bratt-Fredricson i spetsen, och de är röntgade och besiktigade av en veterinär som är kunnig inom sporten, förklarar Sylve.

Sylve har goda erfarenheter av unghästauktioner sedan tidigare. För ett antal år sedan var han iblandad i köpet av Bianca, som såldes till en av Sylves elever – Hannah Mytelineou i Grekland. Hästen rids i dag av Steve Guerdat och har tagit många världscuppoäng den här säsongen.

Att köpa häst i Sverige är inte alltid helt lätt. Det är ett stort land och därför långt att åka runt och leta. Det är också ofta svårt att bedöma hur bra hästarna är då de flesta har gjort väldigt lite.

– Vid en auktion som den här på Elmia kan man se dem innan på film, kolla upp härstamningen ännu mer noggrant och se vad som har kommit ifrån den här släkten tidigare. Och till sist ser du dem live på plats. Det är ett perfekt sätt att hitta hästar, menar Sylve.

Under 2017 kommer vi att följa de två hästarna, Idool och Cinnamon, här på jumpclub-webben. Men vi kan redan konstatera att de har varit med om en del.

– Efter auktionen kom de hem till oss, och vid började att rida dem direkt. Något som var väldigt enkelt då de var ridna innan och mycket hanterade. Det visade sig inte minst när vi skulle lasta och köra hem dem. De gick rätt in i transporterna utan några problem, berättar Sylve.

Under november reds hästarna ganska mycket, och de hoppades även uppsuttet (se filmerna längre ner). Mest reds de dock ut i skogen, och väldigt lite i ridhuset.

I början av december kördes de ner till Skåne och Anna Hassö, där de ska tillbringa vintern. Där är det bättre förutsättningar för så unga hästar än vad det är på Rekasta.

– Nu den första tiden ska de bar gå i en stor hage hela dagarna för att i slutet av februari börja ridas igen. De ska också bli inhoppade på naturhinder, berättar Sylve, och fortsätter:

– Jag tycker det är guld värt för de unga hästarna att lära sig hoppa ute i skogen och på naturliga hinder. De brukar få en härlig framåtbjudning som är ovärderlig för framtiden.

Tanken är att unghästarna ska hem igen i början av april, för att så småningom börja sin tävlingskarriär senare under våren. Och Sylve är säker på att de kommer att komma tillbaka i bästa form.

– Jag kan inte tänka mig en bättre person än Anna, som har stor erfarenhet av just detta och dessutom gjort det väldigt framgångsrikt, menar Sylve.

Cinnamon (e. Kannan), är en av två nyinköpta 3-åringar till stallet i Rekasta. Vi kommer att få följa hästarna under kommande säsonger. Foto: Krister Lindh (från SSHS auktionswebb)

Fakta om hästarna:
Idool, val ca 167 cm
e. Zirocco Blue VDL u. Diamant-Fee e. Emilion. Uppf. B. Ruitenberg-van der Veen

Cinnamon, val ca 173 cm
e. Kannan u. Cocos e. Cortez, uppf. Marika Andén

Här kan du se dem hoppa uppsuttet för första gången. Ryttare: Rebecca Milton.