Lafayette – ett riktigt löfte

Här är Lafayette i samband med höstens premiering i Oldenburg, där hon blev bästa hoppsto.

En bra och långsiktig grundutbildning är förutsättningen för att så småningom få fram en bra tävlingshäst. På Rekasta finns tre välstammade nyblivna 4-åringar som vi ska följa under året. I dag är det dags att träffa stallets drottning.

Redan innan jul presenterade vi Cinnamon och Idool, som köptes på Elmia-auktionen i oktober. (Läs mer om dem här). Nu ska ni få möta stallets tredje nyblivna 4-åring – Lafayette.

Lafayette är ett sto e. Lordanos-Landadel. Hon är närbesläktad med Franke Sloothaaks världsmästarhäst Weiihajwej på mammans sida. Precis som Cinnamon och Idool ägs hon av Jumper Horses Sweden.

– Det är en väldigt intressant unghäst som har alla kvaliteter, en otrolig balans och väldigt välutbildad, berättar Sylve.

Sankt Johanser med hustru belönades nyligen för att Lafayette blev bästa 3-åriga hopphäst i Oldenburg.

Lafayette köptes av Sankt Johanser och Bernd Lauderbach i höstas. De hade i sin tur köpt Lafayette på en fölauktion av uppfödaren Franz Albers. Men eftersom Johanser och Lauderbach håller på med dressyr på hög nivå tyckte de att det var bättre att sälja Lafayette då stoet var en sådan hopptalang och de inte hade någon hoppryttare i stallet. De var dock väldigt måna om att hon skulle hamna hos någon som kunde tillvarata hennes talang – och nu är hon i Sverige.

Lafayette fick 9,0 i löshoppningsbetyg och blev därmed bästa 3-årssto 2016, något som hon fick prisad för nyligen.

När hon kom hem till Rekasta reds hon under en period, men har sedan dess fått tagit det lugnt och gått i hage.

– Hon gjorde allt vi bad henne om hur enkelt som helst. Hon var redan väl utbildad, gick i bra form, hade bra balans och allt fungerade utan problem, så därför lät vi henne vara, förklarar Sylve.

Precis som Cinnamon och Idool går Lafayette i en stor hage hos Anna Hassö i Skåne. Där njuter hon av tillvaron tillsammans med ett annat nyblivet 4-årssto, medan de båda valackarna går i en annan hage.

Cinnamon och Idool har det bra i sin hage hos Anna Hassö i Skåne. Snart börjar dock arbetet igen.

I slutet av februari ska alla tre börja ridas igen. Det kommer att bli mycket ridning i terräng så att framåtbjudningen befästs, men också så att grundkonditionen börjar att byggas upp. Innan de kommer hem till Rekasta i slutet av april ska de också få lära sig att hoppa naturhinder. Även de för framåtbjudningens skull, men också för att det ger glada, positiva och modiga hästar. Egenskaper man mer än gärna vill ha hos riktigt bra tävlingshästar.

Här är när Lafayette imponerar på domarna i samband med premieringen i Oldenburg: