Våga fråga

G_unghast_bete

Många unghästar har fått gå ute hela härliga sommaren, men nu har det blivit dags att börja stalla in de allra flesta för hösten. Här är fem saker som du bör tänka på: 

1. Smarta inköp

Inköp av foder är en viktig del av förberedelserna inför stallperioden. Att köpa foder av bästa kvalité lönar sig i längden, både ur prestations- och hälsosynpunkt. Större mängd av samma parti är också mest skonsamt för hästens mage. Tänk efter före du gör dina inköp.

2. Säkra leverenser

Torv, torvmix, pappersströ, halmpellets eller kutterspån, vad man än bestämmer sig för att ha i hästens box, är ett gott råd att köpa stallströ så det räcker över de värsta vintermånaderna. Halkiga vägar kan många gånger sätta stopp för leverenser. Har du inte möjlighet att köpa större partier, beställ tillsammans med andra stallanläggningar i din närhet.

3. Stödutfodra i hage

Under sensommaren har betet ofta lägre näringsvärde. Inför installningen är det lämpligt att komplettera med hö och eventuellt kraftfoder. Övergången bör ske successivt under ett par veckor för att hästens tarmflora ska hinna anpassa sig till stallfoderstaten. Därför kan det vara bra att vänja hästen redan nu vid en del av den foderstat hästen kommer att ha senare under vinterhalvåret.

4. Lagom är bäst

Efter en längre betesvistelse är det viktigt att ge hästen en ”igångsättningsperiod”. Yngre hästar förlorar mer om de ställs av helt under sommaren än den vuxna vältränade hästen. Det gäller att ställa de rätta kraven efter varje hästs förmåga. Ge hästen rätt förutsättningar med hjälp av vatten, mat och vila.

VÅGA FRÅGA

Hur räknar man ut en foderstat? Vilka behov av energi, protein och mineraler har min häst? Ja, frågorna kan vara många.

Under september månad kan du få hjälp av Elisabeth/Michaela att räkna ut en lämplig foderstat för just Din häst!

Gör en grovfoderanalys genom att ta ett representativt prov. Ta prov från flera ställen, blanda och ta ut ca 150-300 gram. Klipp provet och lägg i en plastpåse som du lägger i ett kuvert tillsammans med en följesedel. Följesedlar finns att ladda ner på analysföretagens hemsidor. Provet skickar du till: Agrilab AB, Ullsväg 33, 756 51 Uppsala alternativt Eurofins Food & Agro Testing Sweden AB, Box 887, 531 18 Lidköping.

När du får ditt svar (det brukar ta knappt en vecka) så skickar du in svars mailet till elisabeth@rsmustang.se eller michaela@rsmustang.se alternativt faxar in svaret till 0171-41 41 90 tillsammans med följande uppgifter om din häst/dina hästar:

  • Namn, ålder, ras och kön
  • Uppgift på om hästen står på spån, torv eller halm
  • Hur hästen är i hull (bedömning på en skala 1 – 5 (1 är mycket mager och 5 är mycket fet)
  • Vad du gör med hästen – om du motionsrider, tränar och tävlar (och i så fall vilka klasser)

Då får du en rekommenderad foderstat från Elisabeth eller Michaela via E-mail inom ca en vecka. Kom ihåg att det som du får hjälp med är riktlinjer. Naturligtvis behöver du även titta din häst för att avgöra om foderstaten passar, och det är det du som hästägare som har det yttersta ansvaret.

Om du själv är bra på att räkna ut foderstaten så finns det ett gratis foderstatsprogram på www.hastsverige.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *