Unghästens utrustning

Idool rids på ett tredelat bett med fasta ringar. Ett bett han trivs med och tar bra stöd på.

Vi har följt Rekastas tre fina 4-åringar under våren, och ska i dag titta närmare på deras utrustning. För det är viktigt att göra rätt från början.

Att ha rätt bett är en förutsättning för att hästen ska kunna ridas ordentligt. Ett normalt två- eller tredelat bett i normal tjocklek och med fasta eller rörliga ringar brukar vara det som fungerar bäst. Men det gäller att prova sig fram.

– Den unga hästen måste våga ta stöd på bettet och gå fram till bettet. Därför måste man hitta ett bett som hästen gillar, förklarar Sylve.

Att få den unga hästen att bjuda framåt är det allra viktigaste. Därför får den inte ha ett bett som den är lite ”rädd” för och inte vågar ta stöd på. Exakt vilket bett som passar vilken häst bäst är olika. Det beror mycket på vilket temperament de har, men också vilken exteriör de har och hur munnen ser ut.

– Vi har ett rakt, läderklätt bett som många hästar tycker väldigt mycket om. Det verkar vara ett bra bett i början av hästarnas utbildning, berättar Sylve.

Många unghästar gillar det här raka läderbettet från Equality Line. De tar gärna stöd på det.

En annan viktig del i hästens utrustning är sadeln. En sadel får inte skapa obehag utan måste verkligen passa hästen redan från början. Däremot är det viktigt att man kollar att sadeln fortfarande passar med jämna mellanrum, eftersom hästen i takt med att den arbetar mer och mer också sätter mer muskler.

– Här får man vara uppmärksam, för om hästen inte utvecklar ryggmuskulaturen som den ska kan det mycket väl bero på att sadeln inte passar, förklarar Sylve.

Den här sadelgjorden från Equality Line är bra för hästar som har tendens till sadeltvång.

En del hästar kan också vara känsliga för sadelgjorden och bli spända när den spänns. Här finns det särskilda sadelgjordar som minskar risken för tvångstendenser. Ingen av Rekastas unghästar har dock tendens till sadeltvång.

– Men har man en häst med den typen av problem är det viktigt att man rastar av den ordentligt innan man sitter upp och är försiktig med att spänna sadelgjorden för mycket och för snabbt, konstatarer Sylve.

Rekastas unghästar rids enbart med senskydd på frambenen och har inga skydd alls på bakbenen. De som behöver det har martingal, annars vill man ha så lite extra utrustning på hästarna som möjligt.

– Martingal används bara om hästarna kommer upp för högt med huvudet. Den får absolut inte vara för kort, förklarar Sylve.

Läs mer om unghästarna här