Spännande 5-årssäsong väntar

Unghästarna på Rekasta har precis fyllt 5 år nu när det har blivit 2018 och ska snart sättas igång igen efter vintervilan. Här berättar Sylve hur de har utvecklats under sin fyraårssäsong.

”Oj vad tiden går fort, våra ”bebisar” har nu blivit 5 år och är inte så små längre. Det är roligt att titta tillbaka på deras år som 4-åringar och se hur de har utvecklats.

Det stora utropstecknet är Idool. Han har verkligen gått från klarhet till klarhet och gör allting väldigt enkelt. Här nedanför kan du se hans sista banhoppningsträning i början av december – som han hoppar!

Min bedömning är att ”Ole” är en mycket lovande unghäst. Han har stort register, är försiktig, smart och väldigt modig. Det ska bli spännande att se hur hans 5-årssäsong blir.

Cinnamon har vuxit väldigt mycket och är därför svår att bedöma. Han har stor kapacitet, hoppar ibland helt fantastiskt men ibland bara kliver han över hindret. Det är dock inget konstigt att han gör så, eftersom inte styrkan finns där än.

Enligt Rebecca Milton, som rider våra unghästar, har hon en väldigt bra känsla när hon rider honom, och det lovar gott.

Lafayette råkade tyvärr ut för en skada under förra året som tagit lång tid att läka. Förhoppningsvis är hon på gång nu och hon har just gjort sina första språng under ryttare sedan i maj. Ibland får man bara låta det ta den tid som behövs för att inte äventyra något inför framtiden.

Nu ska alla igång igen efter julvilan, och fokus just nu är att utveckla deras markarbete. Vi ska jobba mycket med övergångar och få större noggrannhet i dem. Fortfarande gäller det dock att arbetet sker under ridning framåt. Vi lägger inte fokus på att samla dem särskilt mycket än. Kraven på noggrannhet och precision ökas hela tiden i allt jobb som görs med dem för att de ska utvecklas på rätt sätt.

Hoppträningen handlar mycket om gymnastikhoppning för att utveckla dem vidare och förbereda dem inför 5-årssäsongen. Det blir mycket serier med olika antal språng och vi växlar mellan anridningar i trav och galopp.

Avståndet i serierna ska vara så normalt som möjligt. Ibland har vi dock lite kortare avstånd och ibland lite längre för att de ska lära sig att länga och korta sina språng – men det är ändå viktigt att det inte blir för mycket längning eller kortning utan handlar bara om små variationer.

Under vintern kommer de också att få vara med på några träningstävlingar för att vänja sig vid olika miljöer.
Det ska bli spännande att se hur de utvecklas vidare.”

Sylve Söderstrand

Det här är unghästarna på Rekasta:
Idool
val, e. Zirocco Blue VDL-e. Emilion. Uppf. B. Ruitenberg-van der Veen, äg. Jumper Horses Sweden
Cinnamon
val, e. Kannan- Cortez, uppf. Marika Andén, äg. Jumper Horses Sweden
Lafayette
sto, e. Lordanos-Landadel, uppf. Franz Albers, äg. Jumper Horses Sweden

Läs mer om unghästarna här