Rehabilitering

Många hopphästar drabbas av ledinflammationer exempelvis i kotor eller bakknän, som gör att ryttaren missar viktiga tävlingar. Men vad beror det på att hästen får inflammation i en led och hur behandlas det? Och vad ska man tänka på som ryttare när hästen ska sättas igång igen efter avslutad behandling?

gonza_veterinär

Vi ringde upp Gonzalo Ortiz Centeno, ”Gonza” till vardags, som jobbar som klinikveterinär på Strömsholm Specialistdjursjukhuset Häst för att få veta mer.

Om Din häst blivit halt bör du låta en veterinär titta på den för att lokalisera var hältan sitter och eventuellt behandla. Gonzalo börjar med att ta reda på så mycket bakgrundsfakta (anamnes) som möjligt om hästen. Han tycker också det är viktigt att titta på hästens exteriör och muskler först, för att bilda sig en uppfattning om hästen som helhet, innan man börjar utreda hältan. När det är klart, vill Gonzalo se hästen för hand i skritt och trav, därefter longeras den i båda varven och sedan görs böjprov på alla fyra benen.

–    Om jag konstaterat att hästen är halt på något ben så gäller det att hitta rätt led eftersom hästen har många olika leder, säger Gonzalo. Det gör jag genom att bedöva den led jag tror att hältan sitter i för att ta reda på om hästen blir ohalt när smärtan försvinner. Ibland kan hästen vara halt på flera ben, och då bedövar jag leden i det ben där hästen är mest halt.

Om hältan sitter i kotleden och andra eventuella skador i leden är uteslutna genom exempelvis röntgen och/eller ultraljudsundersökning, så behandlas hästen oftast med något preparat som exempelvis cortison eller hyaluronsyrapreparat (tuppkam) i leden för att hämma inflammationen. Dessutom skriver veterinären oftast ut antiinflammatoriskt och smärtstillande medel. Ibland rekommenderas även preparat som bland annat innehåller glukosaminoglykaner och som bidrar till läkningen och påskyndar rehabiliteringen.

–    Kotledsinflammation i frambenen är relativt vanligt på hopphästar och beror ofta på överbelastning genom att hästen landar på sina framben efter hindren. Det kan också bero på att hästen har trampat snett och skadat sig på annat sätt, säger Gonzalo.  Det är viktigt att kotledsinflammationer behandlas i tid, annars finns det risk för att de utvecklas till kroniska skador som exempelvis förändringar och pålagringar i kotleden – och då är det svårare att behandla.

G_hast_varm

Vid behandling av kotledsinflammationer är det viktigt att vara noga med hygienen så att leden inte blir infekterad. Efter behandling i led brukar veterinären rekommendera boxvila i 2 – 3 dagar, tills såret har läkt.
–    Efter boxvilan kan man sätta igång med skrittmotion på plant underlag två gånger per dag i ca 10 minuter under en period på 4 – 5 dagar. Går det bra, hästen är fortsatt ohalt, kan man öka till 20 minuter i ytterligare 4 – 5 dagar. Efter ca 10 dagar kan man börja trava försiktigt korta stunder på rakt spår (gäller fortfarande om hästen är ohalt) för att se vad som händer. Sedan kan arbetet ökas successivt.

Det är viktigt att ryttaren hela tiden är uppmärksam på hur hästen reagerar under rehabiliteringen.
–    Känn efter om det finns någon svullnad eller värme i det skadade benet – vid minsta tecken på problem, backa ett par steg och ta ner tempot. Att kyla hästens ben är också bra. Kontakta veterinären om du är osäker, du kan ringa till oss på Strömsholm 24 timmar om dygnet.

Efter ca tre veckor är det dags för återbesök och om hästen inte är helt återställd så kanske veterinären behöver upprepa behandlingen. Om hästen fortfarande är halt efter två behandlingar finns det andra metoder att gå vidare med som exempelvis att göra en artroskopi där man går in i leden för att se hur den ser ut.
–    Ibland kan det vara något av ett detektivarbete att hitta var skadan sitter. Om även ligament och ledkapsel är involverade i skadan så går rehabiliteringen betydligt långsammare och det finns större risk för kronisk hälta.

Gonzalo anser att ryttaren behöver ta god tid på sig med att sätta igång hästen efter en kotledsinflammation. Hur lång tid det tar beror på hur halt hästen var från början, men många ryttare har lite för bråttom.
–    Det är som med människor, du kan inte springa efter en månad om du skadat dig. Hästen kan tappar kondition under konvalescensen och därför är det viktigt att försiktigt bygga upp träningen. Du kan även behöva jobba med hästens muskler i rygg och bakdel exempelvis genom att klättra och rida cavaletti.

–    Du kanske kan börja hoppa lite grann efter ca två månader men det är normalt att det tar ungefär tre månader innan du kan tävla igen – men självklart beror det på skadans omfattning, hur lång tid rehabiliteringen tar. Att ge hästen tid att läka ordentligt är viktigare än tävling!

lottas_hast_fore

Ryttaren får alltid med sig skriftliga hemgångsråd. Djursjukhuset har en mall som ger information om praktiska rutiner och instruktioner om ett lämpligt rehab program.
–    Det är bra att hästägaren får med sig ett papper hem för att komma ihåg alla råd.

Sedan är det upp till ryttaren att följa råden. Ibland är det väldigt frustrerande när hästar kommer tillbaka gång på gång med nya kotledsinflammationer, inte bara i en led utan i flera. Om en häst får upprepade inflammationer, är det viktigt att ryttaren analyserar vad det kan bero på – om det är träningen, underlaget eller att hästen har ett större bakomliggande problem som behöver utredas vidare etc… Mycket kan spela roll.

Att komma ihåg passet är en annan viktig detalj för hästägaren. För vissa preparat gäller livstidskarens för slakt och då behöver veterinären skriva in i passet att hästen är behandlad.

Ryttaren kan naturligtvis göra mycket för att förebygga att hästen drabbas av kotledsinflammation. Träning är en viktig faktor och ryttaren behöver jobba med att bygga upp hästens kondition och stärka musklerna. Och ge hästen tid till återhämtning.
–    Om hästen är svag i sina muskler så funkar inte senor och ligament som de ska. Man kan även hjälpa hästen genom att ge den preparat som innehåller glukosaminoglykan för att förebygga skador.

Gonzalo tips
1.    Var uppmärksam på hur din häst mår och känn igenom benen ordentligt varje dag.
2.    Bygg upp hästens muskler och kondition för att förebygga skador.
3.    Undvik att överanstränga din häst.
4.    Kontakta veterinär snarast om hästen visar hälta
5.    Tag god tid på dig med att sätta igång hästen efter en behandling  – rehabilitering tar tid!

Fakta om Gonzalo:
”Gonza” utbildade sig till veterinär i Argentina där han är född och uppvuxen. Intresset för polo och arbete med polohästar förde honom till Sverige år 2005, där han blev kvar och lärde sig svenska. ”Gonza” byggde på sin utbildning för att även bli godkänd som veterinär i Sverige och började år 2011 som sommarvikarie på Strömsholm Specialistdjursjukhuset Häst. Nu har han en fast anställning som klinikveterinär och bor i Kungsängen med JumpClubs redaktör Jessica Ortiz Bergström och barnen Maria-Emilia och Maria-Felicia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *