Hej där hästen!

lotta_lektion_2011

Här bjuder vi på en av Lottas övningar för att få en uppmärksam häst. Övningen består av både serier och enkelhinder och kan varieras på olika sätt. Övningen rids i omväxlande trav och i galopp.

Mål: Ryttaren övar på att kunna reglera hästen i galoppen, att planera vägen och få med sig hästen i svängarna. Hästen bli lydig och smidig och uppmärksam på sin ryttare.

Svårighetsgrad: Det här är en medelsvår övning där hinderhöjden kan varieras mellan 0.50 m och uppåt. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 60m.

Uppvärmning: Värm upp hästen genom att galoppera över cavalettibockarna i båda varven (nr 6A och B) Rid vartannat varv över bockarna medan du vartannat varv gör volten större och rider utanför cavalettibockarna, växlar upp tempot och rider i lätt sits. Samla upp hästen igen och flytta ut bakdelen.

Hinderuppställning

Hinder nr 1: Rättuppstående hinder.

Hinder nr 2A och B: Kombination (20m, 5-6 språng efter hinder nr 1) med en oxer och ett rättuppstående hinder med ett galoppsprång (6.8-7.30m) mellan. För ponny 6.4-6.8m.

Hinder nr 3: Rättuppstående hinder.

Hinder nr 4: Serie som består av ett kryss med travbom framför (2.2-2.5m mellan travbom och hinder). För ponny 2-2.2m. Därefter ett studshinder 3.0m efter krysset (samma för ponny). Serien avslutas med ett stigsprång (6.8m efter).

Hinder nr 5: Rättuppstående hinder.

Hinder nr 6: Cavalettibockar på böjt spår med ca 12m mellanrum.

Hinder nr 7: Kryssoxer med tre galoppbommar framför (avstånd 3.25 m mellan galoppbommarna och 3 m mellan galoppbom och hinder).

Så här rider du övningarna:

uppmarksam A

Övning A:

Travhoppa serien (hinder nr 4), fortsätt i galopp över hinder nr 5 (ca 23 m, 6-7 galoppsprång efter hinder nr 4). Vänd in mellan galoppbommarna på långsidan och hoppa hinder nr 1. Avsluta med att rida in på volten över cavalettibockarna (hinder 6A och B).

uppmarksam  B

Övning B:

Starta i galopp i vänster varv och rid över cavalettibockarna (hinder nr 6A och B). Fortsätt över serien (hinder nr 7), vänd tillbaka över hinder nr 3, växla tempo i galopp på långsidan, vänd över ridbanan och byt till vänster galopp. Avsluta med att hoppa hinder nr 1 och 2A och B på diagonalen.

uppmarksam C

Övning C:

Som avslutning hoppar du hela banan i ordningen 1-7.

Lycka till med din träning!
Lotta Björe

JUST NU har Safety System specialerbjudande på hinderstöd – missa inte det! >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *