Framhoppning

stina_lillje_extraallt_utvald

Att vara ute i god tid, kontrollera att hästen är lydig efter hindret och att hellre hoppa ett språng för lite än ett för mycket. Det var några av Sylves och Lottas tips när de höll demo på JumpClub ”Extra Allt” tillsammans med Stina Lillje.

– Målet med framhoppningen är att värma upp hästen och förbereda den för att hoppa banan, berättade Sylve. Det du gör på framridningen tar du med dig in på banan.

På internationella tävlingar börjar ryttarna oftast med att hoppa i galopp.

– Börja med att fatta en lugn galopp, hoppa ett lågt räcke, och sakta av på rakt spår. Hoppa räcket ett par gånger från båda håll och lägg gärna en markbom ca en halvmeter framför hindret för att få hästen att hoppa fina språng.

– Tänk på lydnaden efter hindret, säger Lotta. Sakta av med mjuka händer så det inte blir dragkamp mellan dig och hästen.

– Om du har en häst som vill gå fort så talar du om för den att vänta. Har du däremot en lite lat häst så håller du fram den lite extra efter hindret.

Stina demonstrerade hur en bra framhoppning kan gå till med hästen Quincy som är åtta år och går 1.40 m klasser. Hon började med att hoppa ett räcke två gånger från båda håll och rättade mjukt till galoppen när hästen landade i fel galopp. Stina prövade även hästens lydnad genom att sakta av och vända ut mot staketet.

–  Quincy är pigg och blir gärna lite ”studsig” i sprången, berättar Stina. Jag försöker få honom att slappna av på framhoppningen. Han har koll på allt omkring sig, men gillar att hoppa och vill gärna vara felfri.

Det brukar räcka med att hoppa ett räcke 3 – 4 gånger och därefter en låg oxer två gånger tycker Sylve. Sedan är det lämpligt att bygga om till ett stigsprång som är lite högre och avsluta med att hoppa en parallelloxer.

– Det är bra att alltid börja med ett stigsprång om hästen är lite ”kort i rocken” och har svårt att länga sig.

En som aldrig hoppar stort på framhoppningen, är Malin Baryard-Johnsson. Stina visade även hur hon medvetet kan välja en distans där hon vill att Quincy hoppa av lite närmare hindret genom att lägga in ett extra galoppsprång i anridningen. Quincy tappade lite grann i höjd och rev hindret. När ekipaget hoppade hindret igen så rättade sig hästen och tog ett lite högre språng.

Sylve anser att många ryttare hoppar för många språng på framridningen och då finns det risk att hästen blir trött.

– Hoppa hellre ett språng för lite så att hästen är fräsch när den kommer in på banan. Det du inte tränat på hemma lär du den inte på framhoppningen.

Ett annat gott råd är att alltid vara ute i god tid.

– Skritta gärna när det är 1 – 2 ryttare kvar innan dig. Då har du tid att samla dig och tänka igenom banan.

Lotta tycker att ryttare kan lära sig en hel del av att titta på hur duktiga ryttare hoppar fram sina hästar.

– Åk ut och titta på dem som är framgångsrika och se hur de gör.

Sylves avslutande råd är att ta det lugnt på framridningen och inte ”trixa och dona” för mycket.

– Ett bra sista språng ger bra självförtroende när man går in på banan.

–      Rid rakt fram efter hindret och gör hästen lydig. Det är sällan jag hör någon ryttare säga att ”idag var min häst så lydig så det gick åt skogen”.

Tack till tidningen Ridsport!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *