Finslipa det som behöver stärkas och utvecklas

Nu när det inte finns möjlighet att tävla så finns det så mycket man kan göra som ibland inte hinns med annars.
Passa på att finslipa det som behöver stärkas och utvecklas.

Jag använder mig mycket av en blandning av travbommar, travhoppning, serier och enkelhinder i galopp. Jag blandar gärna detta i en liten bana.

Här kommer 2 filmer med Filip Ågren som på filmerna rider Stuteri Archs hästar. Efter filmerna följer reflektioner över vad vi tränar på.

 

Jag vill med dessa 2 filmer visa hur Filip har tränat och här visar upp en typ av övning som är en bra för stryka, gymnastikhoppning blandat med travhoppning och att hoppa i galopp.

På den bruna hästen ser ni hur Filip på ett väldigt bra sätt visar övergångar.
Övergångar är alltid bra att göra. Få smidigheten i att växla gångart och att i gångarten växla både tempo och steg respektive galoppsprångens längd.

Viktigt är att man rider in i övergången, att det inte bara blir ”broms och gas”, utan att man samordnar hjälperna så en jämn kontakt bibehålls.
Det är lätt att det bara blir hand när man ska minska tempo eller gå ner i gångart. Då är det viktigt att skänkeln möter upp handen för att hästen ska fortsätta att bjuda framåt i avsaktningen.

På Cuchanna visar Filip hur han tar med sig markarbetet in i hoppningen. Kolla på filmen hur fint samband han har mellan skänkel och hand, som då ger resultat att hästen har ett påskjut från bakbenen genom kroppen, där ryggen arbetar på ett mycket bra sätt.

Det är viktigt att hästen rids så att språnget kommer uppåt, framåt och inte framåt, uppåt.
En bra kontroll på det är att när ryttaren mjuknar i handen så ska hästen vilja fortsätta och söka stödet framåt neråt.

Serien, är ett kryss med trav bom, 2,5m till en oxar knappt 6m till ett rättuppstående på 6,5 m till en oxen på ca 6;8 m
Det ligger markbommar på alla hinder.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *