EM-laget är väldigt bra – på väldigt mycket

EM i hoppning närmar sig med stormsteg och Sylve har funderat kring det uttagna EM-laget som han anser är ett av favoritlagen inför årets mästerskap och kanske ett av de allra bästa någonsin.

”Talang, extremt bra hästar, bra sponsorer eller kanske hårt arbete? Hur var det nu – kom hönan eller ägget först?
Vårt EM-lag som åker till Rotterdam är ett av världens mest kunniga lag – någonsin – med en kombination av talang och kunskap, men mest av allt ett resultat av hårt arbete från alla fem.

Fredrik Jönsson, som var förra årets stora ”rookie” beskrevs som en nybörjare på hög internationell nivå. Han är född i internationell toppsport, pappa Jan red hem OS-brons i fälttävlan redan i München 1972.

Fredrik är uppväxt på Flyinge och har varit kompis med Peder Fredricson sedan unga år. Han har hela tiden haft en vardag där han kunnat se Kyra Kyrklund, Peter Eriksson och även papp Jan rida och träna varje dag. Han har dessutom ridit fälttävlan på mästerskapsnivå – så någon ”beginner” är han knappast.

Uppväxt med hästnördar

Och Peder – även han uppväxt på Flyinge, med sin far professor Ingvar ”Fredric” Fredricson – en riktig hästnörd 1 och sin bror Jens – en riktig hästnörd 2. Dessutom förstås i samma miljö som till exempel Peter Eriksson och Kyra Kyrklund. Även Peder har ju ridit fälttävlan på allra högsta mästerskapsnivå innan det blev hoppning för hans del.

Henrik von Eckermann var under lång tid elev hos Peder och Lisen när de bodde i Flen. Han var med i Young Riders-laget som tog EM-silver 2002 och han har jobbat och varit lärling hos Ludger Beerbaum i mer än tolv år, tillsammans med Marko Kutcher, Philip Weishaupt med flera. Henrik har också tagit fram ett stort antal hästar till högsta internationella nivå och har en ansenlig mängd GP-segrar genom åren.

Red OS redan som 20-åring

Malin Baryard-Johnsson vann ponny-EM 1990 och började sin karriär med att träna för både Hans Olof Ottosson och Ann Liwing, erkänt kunniga svenska tränare. Därefter åkte hon till England och red med John Whitaker och har ett långt samarbete med Pether Markne, med flera. Hon red sitt första OS 1996 som 20-åring.

Reserv i årets lag är Evelina Tovek, som tränat med flera av våra främsta tränare här i Sverige och sedan två år tillbaka har ett nära samarbete med Henrik von Eckermann som har lett till alla de fina resultat som Evelina levererat de senaste åren.

Talangfulla, kunniga och hårt arbetande

Dessa fem ryttare är alla talangfulla – på olika sätt.

Min bestämda uppfattning är att de har nått sina positioner de har i dag tack vare hårt arbete. De har också skaffat sig stor kunskap om allt vad det betyder att prestera på högsta internationella nivå.

Hårt arbete, kunskap och erfarenhet är anledningen till deras framträdande positioner i internationell hoppning.
Naturligtvis handlar det även om helheten – att ha ett bra team kring sig, ta hand om hästägare på ett bra sätt. Även det kräver förstås hårt arbete, och kunskap.

Så alla ni som vill nå framgång – att förstå orsak och konsekvens om vad som är vad – det är GULD värt.

Inte undra på att vårt svenska hopplandslag är favoriter i årets EM – för de är väldigt bra, på väldigt mycket.

Lycka till!

Sylve Söderstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *