Cavalettiövning

När JumpClub har tävlingar den 30 juni, kommer vi än en gång bjuda på Exta Allt där tävlingar kombineras med föreläsningar och clinics. Exakt hur dagen kommer se ut återkommer vi till, men redan nu står det klart att den presenteras i samarbete med H&M som i likhet med JumpClub vill sprida kunskap till fler genom sin satsning H&M We Love Horses

Under juni kommer vi att i samarbete med H&M presentera ett antal träningsfilmer med Malin & Peder som producerats för facebook.com/We Love Horses, kryddade med övningar signerade JumpClub. I den första träningsfilmen är det Malin som visar ett exempel på hur hon använder sig av cavalettibommar. Förutom bra ridtips, visar Malin även prov på sin fantastiska inställning! Håll till godo!

Som komplement till filmen, följer här en övning och lite mer cavalettisnack med Lotta:

Att arbeta med galoppbommar och cavalettibockar är ett utmärkt sätt för ryttaren att ta reda på om hästen är lydig även i samband med hinder. Det är också bra att träna sin avståndsbedömning och känsla för rytm. Här presenterar Lotta en cavalettiövning som syftar till att få hästen lydig. Övningen tränar även hästens takt, koordinationsförmåga och uppmärksamhet.

– En häst som inte kan trava felfritt över cavaletti brukar inte heller vara felfri på hinder, säger Lotta. Det är ofta simpla övningar som är de bästa.

Hingsten Niklas som Lotta tävlade med tidigare hade svårt med takten och ett ganska kort steg, berättar Lotta.
– Vi tränade mycket cavaletti och bommar med olika avstånd för att få honom att förbättra takten i traven och kunna länga på steget utan att öka hastigheten.

Cavalettiarbete är även bra för ryttaren.
– Många ryttare tror att cavaletti bara är bra för hästen men jag tycker att det är en utmärkt träning även för ryttarens timing.

Genom att variera avstånden mellan bommar och cavaletti så tränas ryttarens förmåga att ”stämma av” hästen och att känna hur långa eller korta steg man ska rida in med istället för att öka hastigheten/farten. Det är viktigt att sträva efter att rida in i serierna med en eftergiven hand.

Mål:

Övningen är gymnastiserande och får hästen att aktivera sina bakben och arbeta genom sin rygg. Dessutom tränar den hästens takt, koordinations förmåga och uppmärksamhet. Hästen blir lydig och lär sig att vänta på ryttarens signaler. Ryttaren tränar sin taktkänsla och ”tajming” av hjälperna.

Svårighetsgrad:

Övningen kan ridas med normala avstånd (1-1.20m) för hästar som inte är så rutinerade. Svårighetsgraden ökas genom att övningen rids med olika avstånd mellan bommarna.

Uppvärmning:

Värm upp hästen genom normal uppvärmning och genom att öva på att rida övergångar mellan olika gångarter på både raka och böjda spår.

Hinderuppställning

Övningen består av tre serier med bommar som ramas in med ”sockerbitar” på båda sidorna.

Bomserie nr 1: Serie med 3-4 bommar på böjt spår med 1.10m mellan bommarna.

Bomserie nr 2: Serie med 3-4 bommar på rakt spår med 1m mellan bommarna.

Bomserie nr 1: Serie med 3-4 bommar på böjt spår med 1.20m mellan bommarna.

För ponny kortas avstånden med ca 1 dm mellan bommarna. 

Övning 1

Börja med att rida på en volt och trava över bomserie nr 1 med bommarna på marken. Därefter byter du varv och travar över serie nr 3.

Övning 2

Höj upp varannan ände av bommarna på sockerbitarnas lägsta sida på bomserie 2 (varannan bom på höger respektive vänster sida). Trava över alla tre serierna i ordningen 1-2-3. Byt varv och rid övningen åt motsatt håll (3-2-1). Om du har fler sockerbitar kan du höja upp varannan ände på de andra serierna också.

Tänk på

När du minskar avståndet behöver du sluta om fingrarna om tygeln och därigenom få hästen att vänta. Använd mjuka och fina hjälper istället för att dra i tyglarna eller använda armarna när du förhåller. Det är även viktigt att din häst är formad runt inner skänkeln på de böjda spåren och korrekt ställd men utan att vara förböjd.

Variation

Du kan också göra denna övning i galopp och länga avståndet mellan bommarna till 3 m i bomserie 1, 2.5m i bomserie 2 och 3.25m i serie 3. För ponny kan avstånden vara ca 2 dm mindre mellan bommarna.

Lycka till med din träning!
JumpClub/Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *