Bra styrketräning att travhoppa

I dagens träningstips vill Sylve slå ett slag för travhoppning, en mycket nyttig och ibland även lite underskattad övning som är bra och avslöjande – framför allt om man travhoppar hinder utan travbom framför.

Det är viktigt att bygga krysshindret med lite mellanrum mellan bommarna så att de inte kan kila fast om hästen slår i.

Nu när det är intensivt på tävlingsfronten är det bra att backa bandet och jobba mycket med grunderna, eftersom det är lätt att tappa lite i de små, men viktiga detaljerna i kommunikationen när man tävlar mycket. Det blir ett sätt att befästa ridbarheten som är så viktig för att nå resultat på banan.

Använd dig gärna av övningar där du växlar mellan att hoppa hinder i trav och i galopp.

Travhoppning utan markbom är ett bra sätt att träna kommunikation med sin häst, men är också avslöjande då det direkt visar sig om hästen inte lyssnar på ryttaren.

Utan den hjälpande travbommen framför måste ryttaren bibehålla takten ända fram till hindret så att hästen lär sig att hoppa på styrka och inte på fart. I en anridning i galopp märks det inte på samma sätt om hästen verkligen är framme för hjälperna och har en jämn och ärlig bjudning mot hindret.

För ryttaren är travhoppning utan markbom en otroligt nyttig övning för att träna sits, följsamhet och balans. Det gäller att vara med i språnget men ändå inte gå före och störa hästen i hoppningen.

För hästen är det bra styrketräning att travhoppa, eftersom man inte behöver hoppa så högt för att få en bra effekt. Att travhoppa 70-80 centimetershinder motsvarar att hoppa 1.30-hinder i galopp i fråga om styrketräning.

Att man får den här effekten beror på att hästen måste hoppa i ett långsammare tempo, vilket kräver mer kraft för att den ska sätta under sig och samla kraften uppåt.

Som vanligt ska man börja på ett lågt hinder, och det är bra att använda sig av ett kryss för att tvinga både häst och ryttare att verkligen hoppa på mitten av hindret.

Det är viktigt att hålla takten i traven och se till att hästen bjuder utan att springa iväg.
När man närmar sig hindret måste hästen fortfarande vänta och bibehålla takten.
Här ser man hur mycket hästen måste sätta under sig för att hoppa även ett lågt hinder när den hoppar i trav. Därför är det en bra styrkeövning för hästen och balansträning för ryttaren.
Travhoppning utan markbom framför är nyttigt både för häst och ryttare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *