Öva på kombinationer

Under juni kommer vi att i samarbete med H&M presentera ett antal av deras filmer från facebook.com/welovehorses kryddade med övningar signerade JumpClub. I det här inslaget är det Peder som delar med sig av sina tankar kring att träna på kombinationer. Dessutom får ni tips från Sylve gällande konsten att börja öva på kombinationer med den unga hästen. Håll till godo!

Även här gäller det att alltid starta med det bortre hindret. När hästen hoppar det bortre hindret lugnt, så lägger du till A hindret. Använd gärna räcken med väl framdragen marklinje eller korta stigsprång. Börja med att trava in i kombinationen för då är det lättare för hästen att hoppa ett nytt hinder först, och sedan tänka framåt på nästa hinder. Ett lämpligt avstånd mellan A och B hindret är ca 6.5m (ett galoppsprång).
– Även rutinerade hästar brukar titta på B-hindret, säger Sylve. Det gäller att inte skrämma unghästen så den blir osäker.

Börja gärna med att bygga två stycken 2-kombinationer på olika ställen på ridbanan. När det fungerar att hoppa kombinationerna med anridning i trav länger man avståndet till ca 7 -7.5 m och går över till att träna med anridning i galopp. Lägg gärna ihop övningarna till en enkel bana som innehåller upprepade övergångar mellan trav och galopp.

Det är viktigt att öva på låga hinder på upp till en meter och det är lämpligt att hoppa samma övning ungefär 3-4 gånger innan du går vidare till nästa steg.
– Om det blir fel när du börjar öva på kombinationer så kan det sitta i hur länge som helst hos hästen. Därför är det viktigt att den lär sig att göra rätt på 2-kombinationer innan du går vidare till att öva 3-kombination.

När det är dags att träna på 3-kombinationer så blir det mer som en serie för hästen. Även här är det bäst att starta med anridning i trav, så att ryttaren kan understödja hästen framåt i kombinationen. När hästen börjar bjuda på hindren kan du variera genom att exempelvis bygga så att hinder A är ett stigsprång, därefter ett räcke ca 9-9.5 m efter A-hindret (två galoppsprång mellan), och avsluta med en oxer ca 7-7.5m efter B-hindret (ett galoppsprång mellan B och C-hindret).

Normalt sett är det svårare för hästen att hoppa kombinationer med två galoppsprång mellan hindren eftersom hästen har lättare att hålla balansen när det är ett språng emellan. När du lär den unga hästen att hoppa kombinationer är det däremot bättre att börja med två språng mellan hindren tills hästen har lärt sig att bjuda framåt. Även vid hoppning av 3-kombinationer gäller samma princip, att alltid börja med att hoppa det bortre hindret, bygga på med B hindret och allra sist lägga till A hindret.

Det vi beskrivit nu kan göras under hoppblocket på vintern, exempelvis i januari och februari. Sen får hästen vila från hoppningen en tid och därefter kan du lägga in en hopperiod igen under april-maj före betet. Under hopperioderna, som lämpligen kan pågå i ungefär fyra veckor, är det bra att hoppa ofta men lite i taget.

Om hästen rusar i kombinationen så kan du med fördel lägga in bommar mellan hindren, men då är det viktigt att bommarna är med redan när du börjar hoppa övningen.
– Då blir språnget blir mer markerat och det är lättare för hästen att taxera. När du rider på enkelhinder bör du däremot inte använda travbom framför för då bromsar du bjudningen.

När du avslutar träningen före betet kan målet vara att du kan rida enklare caprillibanor som består av travbommar och cavaletti, att trava in på en linje och att galoppera in på en annan linje och därefter gå tillbaka till trav igen. Sylve anser att många ryttare överskattar det som sker framför hindret och underskattar vad som sker på vägen till hindret och mellan hindren.
– Ju tidigare hästen lär sig att förstå och acceptera ryttarens hjälper, ju lättare är det att påverka hästen fram till hindret och att därmed påverka hästens hoppning.

För den lata hästen gäller samma principer som för den heta. Hästen måste lära sig att respektera hjälperna och att acceptera lydnaden. Det finns inget ”standardfacit” utan det allra viktigaste är att du har en strategi och ett system där du är konsekvent.
– Oftast brukar det gå bra om du tar det steg för steg. Det finns hästar som behöver längre tid på sig och då får man ge hästen den tiden. Visst finns det ryttare som gärna hoppar över ett steg och har för bråttom, men det ger ofta bakslag i slutänden.

Du vinner alltid på att skynda långsamt och möta din häst där den är, och det gäller vid all träning men framförallt vid träning av den unga hästen.
– Gör en plan på vad du vill göra med din häst, och när du ska göra det, så är det mycket enklare att följa dina mål.

Undvik att öva alltför långa pass med den unga hästen eftersom den inte har tillräckligt med kondition och styrka än. Samtidigt måste du våga ”tänja på gränserna” ibland, men det är viktigt att du kan avgöra var gränsen går. Därför är det viktigt att det är kunniga utbildare som jobbar med unga hästar.
– Det är inte bara en gång jag har sett ryttare göra om övningar fast hästen är full av mjölksyra. Ge akt på hur din häst reagerar och var noga med att avbryta träningen i tid!

Tips från Sylve

  1. När hästen klarar av att hoppa på relaterade avstånd är det dags att börja träna på kombinationer.
  2. Börja alltid med att bygga upp det bortre hindret
  3. Använd gärna räcken med väl framdragen marklinje eller korta stigsprång.
  4. Starta med anridning i trav och när det fungerar går du över till att öva på att rida an i galopp.
  5. Gör samma övning ungefär 3-4 gånger innan du går vidare till nästa steg.
  6. Lägg in bommar mellan hindren om hästen vill rusa.
  7. Gör en ´tydlig plan så blir det enklare att följa dina mål.
  8. Ge akt på hur unghästen reagerar och avbryt träningen i tid.AV: Sylve Söderstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *