Viktigt att ha en bra sits

Att rida utan stigbyglar, till exempel vid lättridning, är ett bra sätt att träna styrka och balans för att få en bättre sits.
Att rida utan stigbyglar, till exempel vid lättridning, är ett bra sätt att träna styrka och balans för att få en bättre sits.

”Onödiga” rivningar, vägringar och en känsla av att inte kunna följa med hästen bra över hindret. Det här är problem som kan bero på att ryttarens sits inte är tillräckligt stadig och välbalanserad. Men det går förstås att rätta till – även om det inte alltid är enkelt.

Vikten av att ha en bra sits kan aldrig överskattas. Den dåliga sitsen orsakar många fler problem på banan än vad ryttaren kanske är medveten om. Det händer också att ryttaren börjar leta efter fel hos hästen när det inte fungerar som det ska på tävlingsbanan, när felen egentligen beror på dålig sits och följsamhet hos ryttaren.

En bra sits är stadig, där ryttaren har en bra kontroll över kropp, skänkel och händer. En bra sits kräver också att du har bra balans. Du behöver dessutom vara i tillräckligt fysisk kondition för att orka hålla kontroll på din kropp.

En bra sits är faktiskt en förutsättning för att du ska kunna få en bra kommunikation med din häst och få den att lyssna på dina hjälper på bästa sätt. Målet är att kunna rida hästen med så små och lätta hjälper som möjligt, men det är mycket svårare om du inte har en tillräckligt stadig och kontrollerad sits.

Bra förebilder
Tittar vi på ryttarna i världstoppen har de, med få undantag, en väldigt likartad sits. Världsryttarna rider oftast i en lätt sits, använder små hjälper men har ändå bra kontroll på sina hästar. Den lättare sitsen gör det också enklare för hästarna att kunna galoppera lite snabbare – vilket förstås är viktigt om man vill bli framgångsrik.

Här finns flera mycket goda förebilder, till exempel Malin Baryard Johnsson som med sin mjuka och stadiga sits har en i det närmaste perfekt kommunikation med sina hästar på tävlingsbanan.

– Den lätta sitsen är till för att underlätta hästens ryggverkan. Sitter du för tungt och lite i bakvikt när hästen ska hoppa är det störande för hästen och ökar risken för fel, konstaterar Lotta.

Därför är det lika viktigt att lära sig att arbeta sin häst och kunna påverka den i lätt sits som att kunna sitta ner och jobba den till exempel utan stigbyglar.

– Som ryttare gäller det först och främst att bli medveten om hur du sitter. Om du inte vet om vilka styrkor och svagheter din sits har är det också svårt att arbeta så att det blir bättre, förklarar Sylve.

Ett hjälpmedel för att ta reda på hur du sitter är att bli videofilmad. Försök att bli filmad både på tävling och på träning för att se om du till exempel gör något annorlunda på tävling. Titta också mycket på skickliga ryttare som liknar dig i kroppsform/storlek och jämför din sits med deras.

Viktigt med bra balans
En av de allra viktigaste bitarna för en bra sits är bra balans. Därför måste du som ryttare vara noga med att träna din balans. Balansträning kan ske både med och utan häst, och vet du med dig att du har lite svårt med balansen måste du lägga ner extra mycket jobb på att träna upp den.

En annan betydelsefull faktor för en bra sits är styrka. Om du är i dålig fysisk form kommer du inte att orka sitta korrekt ett helt ridpass. Här är ryttarens mellandel (rygg och mage) basen för en bra sits. Är du stark nog i rygg- och magmuskulaturen kommer du till exempel ha lättare att hålla överlivet stadigt utan att spänna dig. Därmed har du också lättare att hålla axlar, armar och händer mer still utan att bli stel och stum i hjälperna.

 Tre saker att tänka på:
1) Bli medveten om hur du sitter. Ta reda på vad som är bra med din sits och vad du behöver förbättra.
2) Planera. Lägg in ridpass/delar av ridpass där du tränar dig själv mer än hästen i din träningsplanering. Det räcker inte med en vältränad häst – du måste också vara rätt tränad.
3) Det är lättare att utveckla din sits om du lär dig rätt från början. Att vänja sig av med gamla fel man har i sin sits är svårt, och det är lätt att få återfall.

Fyra delar för en bättre sits:
1) Träna styrka utan häst. Lägg ner tid även på din egen träning för att komma i en bättre form. Till exempel är sit-ups bra för mag- och ryggmuskler, något du behöver ha mycket av som ryttare. Träning som ger bra grundkondition är också nyttigt, till exempel cykling, löpning, simning, cross-training eller annat som bygger upp din styrka.
2) Träna balans utan häst. Balansen är en avgörande faktor för en bra sits. Att arbeta med en pilates-boll är nyttigt, liksom andra balansövningar utan häst.
3) Träna styrka med häst. Det finns mängder av olika övningar för att träna upp din styrka till häst. Att rida lätt utan stigbyglar är ett sätt. Att rida med väldigt korta läder i olika gångarter är ett annat.
4) Träna balans med häst. Bästa sättet att träna sin balans till häst är att bli longerad, eftersom du då enbart kan fokusera på dig själv och inte behöver bry dig om hästen. Här kan övningarna varieras i oändlighet. Från att sitta i balanssits till att hoppa bockar utan vare sig tyglar eller stigbyglar. Allt kan också göras i alla gångarter.

Den här artikeln har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport under 2013