Variation viktigt för heta hästar

En het häst kräver mycket variation i träningen för att bli framgångsrik på tävlingsbanan.
En het häst kräver mycket variation i träningen för att bli framgångsrik på tävlingsbanan.

Hur ska jag träna en häst som blir väldigt het när den hoppar? Att vara lugn, konsekvent och ha mycket tålamod är en del av svaret, enligt Lotta och Sylve.

En het och känslig häst kräver ofta mer av sin ryttare än den lite lugnare hästen eller ponnyn. Att behålla lugnet och inte hetsa upp sig och bli irriterad är en viktig del för dig som ryttare. Du måste också lära dig att hitta det bästa sättet att få just din häst att arbeta så bra som möjligt.

– Alla hästar är olika och det går inte att jobba alla efter samma mall. Du måste lära dig att vara flexibel som ryttare och känna efter vad som fungerar för just din häst, förklarar Lotta.

När du hopptränar den heta hästen gäller det att variera sig. Du får inte hoppa samma övning eller hinder för många gånger i rad, eftersom den snabbt lär sig vad den ska göra och därmed hetsar upp sig mer.

Att skritt- och travhoppa är bra för heta hästar och i stället för att göra en ”traditionell” anridning där du galopperar ett halvt varv innan du hoppar, kan du skritta mot hindret och fatta galopp ganska sent innan hindret. Korta vägar och lite ”oväntade” anridningar är också bra sätt att få hästen att inte förutse vilket hinder som ska hoppas.

Använd gärna bommar både före och efter hindret vid träning för att hjälpa hästen att bromsa upp i språnget. Bommen bakom bör ligga upphöjt, och i början kan du behöva länga avståndet efter hindret för att den inte ska trampa på bommen.
Använd gärna bommar både före och efter hindret vid träning för att hjälpa hästen att bromsa upp i språnget. Bommen bakom bör ligga upphöjt, och i början kan du behöva länga avståndet efter hindret för att den inte ska trampa på bommen.

Träna serier – undvik studs
Undvik att hoppa studs med heta hästar, det gör dem bara snabbare. Däremot är det bra att hoppa serier, gärna med galoppbommar emellan. På så sätt måste hästen bromsa sig själv lite mer och du kan vara lite lättare i handen mot hindret och behöver inte hålla emot lika mycket. Ha gärna bommar både framför och bakom enkelhinder av samma orsak. Bommen bakom bör ligga upphöjt och i början kan du behöva ha ett något längre avstånd för att inte hästen ska trampa på bommen.

– Kom ihåg att lägga in skrittpauser så att hästen får lugna ner sig. Sedan kanske du inte kan vara med på alla övningar under ett ridpass, utan får välja bort något för att få ett så bra resultat av träningen som möjligt, berättar Sylve.

Att arbeta hästen från marken, till exempel genom tömkörning eller longering med olika typer av inspänningstyglar, kan också fungera bra på heta hästar. Vid markarbete är det ofta lättare att få den heta hästen till arbete på böjda spår. Det gäller att testa vilket upplägg av träning som fungerar bäst för din häst.

Se också till att hästen är väl avrastad innan träningspasset/tävlingen. Låt den gärna lösgaloppera eller longera den en stund så att den får springa av sig det värsta.

Viktigt med rätt sits
En het häst är extra känslig för hur du sitter. Om du till exempel slänger fram överlivet för mycket i språnget kommer din häst att bli ännu snabbare i språnget och snabbare efter. Därför är det viktigt att du själv har en stadig, följsam sits, att du har god kroppskontroll och bra balans. Ett vanligt fel är att ryttaren tar upp händerna för högt för att försöka bromsa hästen, något som ofta leder till att den studsar ännu mer och vill springa iväg. Därför måste du jobba på att hålla en låg och stadig hand, framför allt i anridningen.

För att få bättre ridbarhet på en het häst behöver man ofta testa olika varianter av till exempel bett och annan utrustning. Målet är att hitta en betsling som hästen trivs med. För skarpa bett gör att hästen inte går fram på rätt sätt utan mest studsar och blir svår att reglera på ett jämnt och rytmiskt sätt.

Våga testa olika typer av bett och nosgrimmor. Pelhambett finns i många olika varianter och det gäller att hitta det som passar din häst bäst. Prova även olika kombinationer av nosgrimmor, till exempel en repnosgrimma
Våga testa olika typer av bett och nosgrimmor. Pelhambett finns i många olika varianter och det gäller att hitta det som passar din häst bäst. Prova även olika kombinationer av nosgrimmor, till exempel en repnosgrimma

Det är vanligt att betslingen fungerar under en period, men sedan får man byta till något annat för att hästen inte svarar på hjälperna lika bra längre. Pelhambett, som finns i många olika former, kan vara bra på heta hästar. Pelhambett finns både raka och ledade i flera olika material och man kan välja om man vill rida med dubbla tyglar eller med delta. Här är det viktigt att kedjan är rätt avpassad så att inte bettet blir för skarpt.

– Ett twistat tränsbett fungerar på många hästar, då de inte biter tag i det på samma sätt som ett vanligt bett, tycker Lotta.

Det är också bra att prova med olika typer av nosgrimmor för att försöka öka ridbarheten. Testa till exempel en repnosgrimma, en remontgrimma eller en kombination av remontgrimma och engelsk nosgrimma.

– Du måste testa olika kombinationer för att se vad som fungerar bäst på just din häst, menar Sylve.

Att variera längden på martingalen är också något som kan underlätta ridningen mot hinder. En het häst vill gärna höja huvudet och på så sätt försöka springa iväg och komma ifrån bettets inverkan. Genom att rida med en martingal som är kortare än normalt kan man få lite hjälp att hålla en bättre kontakt med hästens mun.

Men har man en het och svårriden häst gäller det först och främst att kontrollera att den mår bra och inte har ont någonstans. Undersök också munnen och tänderna för att vara säker på att det inte är något problem där som gör att den springer och inte riktigt vill acceptera hjälperna.

Sex bra saker att tänka på med en het häst:
• Se till att den får vara ute i hagen så mycket som möjligt.
• Kontrollera tänderna om den slår mycket med huvudet och inte vill acceptera bettet.
• Se över foderstaten, undvik havre helt och var försiktig med kraftfodret i övrigt. Ett bra grovfoder räcker långt.
• Skritt- och travhoppa mycket.
• Låt hästen varva ner mellan övningarna genom att skritta eller låta den stå helt still så att den får lugna ner sig.
• Använd rösten för att bromsa hästen. Utnyttja också ridhusväggen för att hjälpa till att få ner tempot till exempel efter hindret för att inte alltid behöva dra den så mycket i munnen.

Det här hopptipset har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport.