Värdefulla tävlingsveckor

Sexåriga Extra Large har utvecklats mycket under den korta tid hon har tävlat i Italien.
Sexåriga Extra Large har utvecklats mycket under den korta tid hon har tävlat i Italien.

Varför åka i väg ända till Italien för att tävla i tre veckor, när det finns tävlingar hemma i Sverige?
– Det ger mycket mer att åka i väg så här, både för hästar och ryttare, menar Sylve.

Att röra sig i en miljö som enbart består av hästar och ridning är förstås utvecklande. På framridningen har JumpClub-ryttarna samsats med världsryttare som Steve Guerdat, Edwina Tops-Alexander, Martin Fuchs och många fler.

– Det är väldigt inspirerande att se så många bra ryttare, menar Linn Backman.

Tävlingarna är nu inne på andra veckan, och Linn har märkt en väldigt stor skillnad på sin minst rutinerade häst, Extra Large. Extra Large är sex i år i år, men har inte tävlat så mycket på grund av skada under förra året. Nu har hon fått hoppa 1.15-1.25-klasser och gjort stora framsteg på kort tid.

– Hon har utvecklats enormt mycket. Blivit mer fokuserad på hinder och börjat acceptera ridningen på ett helt annat sätt, berömmer Linn.

Även Sylve är imponerad över utvecklingen från en vecka till en annan.

– Det som man får här genom ett mer intensivt tävlande går inte enbart att träna på hemma. Hästarna får en viktig tävlingsrutin i en miljö som är lite tuffare och mer intensiv än på en vanlig endagarstävling i Sverige, förklarar Sylve.

Arezzo har tre tävlingsbanor, där gräsbanan, som kallas Boccaccio, är den största. Här avgjordes till exempel junior- och young rider-EM förra året och banan håller högsta internationella klass med ett fantastiskt underlag som tål hur mycket regn som helst utan att bli tung eller hal.

Det är dock inte bara de allra största klasserna som avgörs på Boccaccio, även unghästarna och de som rider de lägre klasserna i bronstouren får möjlighet att tävla på banan. Vilket förstås är extra nyttigt för till exempel unghästar som siktar på att vara med i Falsterbo senare i sommar.

– Att få rida på olika underlag, på banor som ofta är mer tekniskt svåra än de vi har hemma, är förstås väldigt värdefullt och ger en bra erfarenhet, menar Sylve.

Resultatmässigt har det också gått bra för JumpClubs ryttare. Matilda Nerell var trea i en 1.25-hoppning med Lucifer första söndagen, Linn Backman har två placeringar i 1.35-hoppningar med Casino och John Österdahl har två placeringar i 1.30-hoppningar med Sharena, bara för att nämna några exempel.

Alla resultatlistor från Arezzo hittar du här.
Här kan du se webb-TV från tävlingarna.

Edwina Tops-Alexander är en av alla världsryttare som finns på plats i Arezzo. Här rider hon en 1.45-hoppning på den stora gräsbanan Boccaccio. Foto: Jennifer Åström
Edwina Tops-Alexander är en av alla världsryttare som finns på plats i Arezzo. Här rider hon en 1.45-hoppning på den stora gräsbanan Boccaccio. Foto: Jennifer Åström