Välj rätt häst

Att hitta rätt förstaponny är viktigt. Sylve och Lotta ger råd om vad man kan tänka på när man köper häst.
Att hitta rätt förstaponny är viktigt. Sylve och Lotta ger råd om vad man kan tänka på när man köper häst.

Hur ska jag hitta rätt hopphäst/ponny till mig? Sylve och Lotta förklarar vad du ska tänka på och leta efter.

Att köpa en häst eller ponny som man vill ha som tävlings- och träningskamrat kan ibland kännas både jobbigt och svårt. Och vad som är rätt för just dig beror väldigt mycket på vem du är, vilka ambitioner du har men också vilka förutsättningar du har i form av möjlighet till träningshjälp och så vidare. Även de ekonomiska förutsättningarna har betydelse för vilken häst/ponny du kan köpa.

Den kanske allra viktigaste ponnyn/hästen man ska hitta är den där som du börjar med, din första tävlingskamrat och läromästare så att du får en bra start i din karriär. Med rätt häst lär du dig snabbare och bygger upp din känsla och ditt självförtroende på ett bättre sätt.

En grundregel är att ju mindre rutin du själv har, desto mer rutinerad häst/ponny bör du ha. Om du själv är orutinerad, men har mycket ”hästkunskap” runt omkring dig i form av släkt och vänner, kan du utvecklas på ett bra sätt även tillsammans med en mindre rutinerad häst – under förutsättning att du använder dig av all bra kunskap som finns i din närhet. Var prestigelös och ta hjälp!

Bästa förstahästen
Läromästaren är en rutinerad häst som kan sin sak, men det behöver inte betyda att den har hoppat de allra största klasserna, eller ens har kapacitet för det.

I stället är den perfekta förstahästen en välutbildad häst som har en galopp som är lätt att reglera. En häst som inte är för känslig om det blir något misstag ibland och som hellre tar en rivning än att den stannar om den kommer fel. En bra förstahäst är heller inte allt för het, eftersom det är svårt nog att hålla rytmen och använda skänkeln på rätt sätt.

– Många ryttare har så väldigt bråttom upp i klasserna, och köper därför en häst eller ponny som kanske är alldeles för bra för dem. Kom ihåg att det tar tid att lära sig rida, uppmanar Lotta.

Ett vanligt fel är att köpa en allt för stor häst eller ponny. Det är ungefär som att köpa storlek 39 i skor till barnet, fastän det bara har 36, och tänka att ”det är bra att ha något att växa i”. Det finns naturligtvis exempel på små ryttare som gör bra resultat på (alltför) stora hästar eller ponnyer, men då finns det som regel alltid väldigt bra hjälp på hemmaplan som ligger till grund för framgången.

– Att som ponnyryttare, eller mindre rutinerad storhästryttare få hjälp att markarbeta hästen är guld värt. Det här är ännu viktigare om man inte kan få hjälp med det dagliga arbetet hemifrån av till exempel en rutinerad förälder, menar Lotta, och berättar att det var en av hemligheterna bakom hennes framgångar i tidig ålder.

Genom att ta mycket hjälp, både i markarbete och hoppning, finns det också större möjligheter att nå framgångar även om man inte har hittat den perfekta hästen från början. Med en begränsad budget får man kanske nöja sig med en häst som inte har precis allt man som ryttare önskar från början, men som kan utvecklas att bli den bra tävlingskamrat som man letar efter.

– Att lägga ner tid och pengar på bra utbildning både för sig själv och sin häst är en väldigt bra investering, konstaterar Sylve.

Byt om det blir fel
Trots att allt verkade bra från början är det inte alltid som häst och ryttare fungerar ihop på bästa sätt och ger varandra det självförtroende och den utveckling som man hoppades på. Då måste man också våga byta.

– Det är lite som att välja gymnasium, det kan ta tid att upptäcka att det inte var den här linjen som jag ville gå och då måste man våga byta även om man har kompisarna i den klassen, förklarar Lotta som en jämförelse med om man faktiskt inte passar ihop med sin häst.

Det kan vara att man ärver en ponny av sina storasyskon, men att man som ryttare inte alls passar ihop med den typen av ponny, och så vidare.

För att få framgångar på tävlingsbanan med din nya häst/ponny gäller det att ni känner varandra, litar på varandra och är väl förberedda för uppgiften. Ett vanligt fel är därför att man har allt för bråttom att ta ut sin nya häst på tävlingsbanan och avancerar för snabbt i klasserna.

– Tänk på att självförtroende tar tid att bygga upp, men går snabbt att rasera. Se därför till att du har alla bitar i grundträningen på plats hemma innan du börjar ut och tävla, säger Lotta som ett avslutande råd.

Fem tips att tänka på när du köper hopphäst/ponny:
• Ta hjälp av din tränare eller någon annan rutinerad ryttare som kan hjälpa dig att se om det är rätt häst du har hittat.
• Ju mindre rutin du har, desto mer rutinerad häst bör du leta efter.
• Leta efter en välutbildad häst, med en galopp som är lätt att reglera.
• Undvik en häst som är besvärlig i munnen, en som är het och/eller stark och svår att kontrollera.
• Om ni inte passar ihop – våga byta till en som du kan utvecklas bättre tillsammans med.

Det här tipset har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport under 2013