Vägen till Rio – följ förberedelserna inför OS

VägentillRio1

Peder Fredricson med sin kommande stjärna H&M All In på framridningen i Amsterdam. Foto: Daniel den Ronden
Peder Fredricson och All In trivs i Amsterdam. Även i år imponerade ekipaget. Bilden från förra årets framridning. Foto: Daniel den Ronden

5 augusti invigs OS 2016 i Rio de Janeiro. För Sylve blir det sista uppdraget som förbundskapten, och det är mycket att förbereda för att målen ska uppfyllas. Vi kommer att följa förberedelserna inför OS här på webben under vinjetten ”Vägen till Rio”, och inleder med att gå igenom hur det ser ut just nu.

– Det känns väldigt spännande, menar Sylve när han ska försöka sammanfatta läget för svensk hoppsport.

Deadline för att registrera nya hästar till de svenska ryttarna är passerad, vilket både är bra och dåligt.

– Framför allt handlar det om att inte fler hästar kan försvinna, men det är klart att vi inte heller har några fler som kan komma in. Men det vi har är inte dåligt på något vis, konstaterar Sylve.

Redan i april 2015, direkt efter tävlingarna i Göteborg, tog Sylve kontakt med Susanne Persson. Hon var ägare till stoet Cue Channa som reds av finska Sebastian Numminen. Men som svensk förbundskapten ville Sylve kolla om det fanns möjlighet att få en svensk ryttare till den storhoppande Cardento-dottern.

– Det hade nästan varit tjänstefel av mig att inte ställa den frågan till en svensk hästägare. Och jag är väldigt glad att det blev en lösning så att det gick att köpa in den till Malin. Jag var med när Malin provhoppade den och det såg fantastiskt bra ut. Det ska bli intressant att se vad det kan leda till.

För Malins del blir huvudfokus att förbereda hästarna för utomhussäsongen. Därför åker hon med både Cue Channa och Corporal VDL till Marseille i södra Frankrike redan nästa vecka för att komma igång med tävlandet och förbereda de två skimlarna, som dessutom har samma pappa, på ett så bra sätt som möjligt.

– Det ska bli roligt att följa dem, det var länge sedan jag såg Malin så entusiastisk över en ny häst.

En som inte heller satsar på inomhussäsongen är Alexander Zetterman, som liksom de senaste åren tillbringar vintrarna i Florida för att tävla och träna. Han planerar att komma hem i mitten av april igen. Men Alexander är en flitig rapportör och skickar filmer och resultat för att visa hur statusen är på honom och hans hästar.

– Jag tycker det ser riktigt bra ut, både med Waterford och Volstrups Cody. Alex har börjat rida 150-hoppningar med dem och gjort bra resultat. Man ska komma ihåg att Alex är väldigt duktig på att plocka fram nya hästar, förklarar Sylve, som också får rapporter från Jana Wannius som tillbringar mycket tid i Wellington, Florida, under vinterhalvåret.

Sansibar bra ersättare
I Tyskland finns Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckerman. Sylve var ner och kollade när båda red i Leipzig nyligen.

– Visst är det trist att det inte blev något med Cantinero, men ändå bra att Henrik fick möjlighet att ha Sansibar i stället. Från början var Sansibars ägare inte intresserade eftersom man hade tänkt att satsa på Cantinero, men när det inte fungerade blev det ändå en bra lösning, konstaterar Sylve.

Enligt Ludger Beerbaum är Sansibar troligen en fullvärdig ersättare om den fortsätter att utvecklas – kanske till och med bättre än Cantinero. Det är en häst med otrolig kapacitet som är väldigt pålitlig. Sedan kan även Gotha finnas med i diskussionerna som OS-häst för Henrik. Man har låtit henne vila ett tag och jobbar nu för att bygga upp styrka och kondition.

– När det gäller Rolf så är ju Casall inte aktuell. Unita verkar vara en häst som trivs bättre ute än inne, vissa är ju så, och därför är det svårt att dra några växlar på att hon inte har haft så bra resultat under inomhussäsongen. Vi får helt enkelt avvakta och se, konstaterar Sylve.

Peder Fredricson var senast i Amsterdam och visade upp alla sina tre hästar i en mycket bra form.

– Sibon ser lika fin ut som han gjorde inför VM 2014. Jag såg honom i två klasser och han hoppade med ett otroligt förtroende och bra spänst. Och återigen blir jag imponerad av All In som lekte runt den tuffa GP-banan och fick det att se ut som en enkel 140-hoppning.

För Peders del väntar fler inomhustävlingar, samtidigt som han jobbar med att bygga ännu mer kondition hos sina hästar.

Charlotte Mordasini på gång
En som också har inlett året bra är Charlotte Mordasini som var reserv i fjolårets EM-lag. Bästa hästen Romain du Teil trampade sig rätt allvarligt i samband med nationshoppningen i Arezzo förra hösten. Men nu är fuxen frisk igen och ska börja hoppas i mars.

– Däremot säger hennes tränare Michel Robert att Tiny Toon Semilly, som hon var trea med i Treffens GP nyligen, är minst lika bra som Romain, kanske till och med bättre. Men den är bara nio år och matchas försiktigt.

För Charlottes del väntar tävlingar i spanska Oliva för att komma igång med utomhussäsongen så tidigt som möjligt.

Även Angelie von Essen åker till Spanien och inleder sin säsong i Sunshine Tour. Däremot tar hon inte med sig bästa hästen Tinkabelle dit, utan satsar på sina yngre förmågor.

– För Douglas Lindelöw väntar Bordeaux nu till helgen. Där får vi hoppas att han kan ta de där sista poängen så att det verkligen blir en final för honom också, menar Sylve.

Att Douglas blev av med Casello är förstås ett stort minus. Men Sylve ser ändå ljusglimtar.

– Balous Lady var till exempel väldigt bra i VW GP-finalen på Flyinge och man ska aldrig underskatta Douglas. Han är duktig på att ta fram nya hästar.

Börjar i St Gallen
Första riktiga värdemätaren för Sverige blir St Gallen i Schweiz, som är Sveriges första poänggivande tävling i årets Nations Cup. Förhoppningen är också att Sverige ska få rida med ett nationslag i Rom, även om man inte kommer att få räkna poäng där.

– Men innan dess har vi ju Scandinavium och Världscupfinalen, konstaterar Sylve och ser fram mot stortävlingen på hemmaplan.

När det gäller de OS-aktuella hästarna är landslagets veterinär Jonas Thornell förstås redan inkopplad. Alla hästar ska få sitt egna träningsprogram som följs upp med avstämning av hur de ligger till konditionsmässigt, bland annat genom att mäta mjölksyrenivån.

– Vi har program för en del hästar redan nu, förklarar Sylve.

Han håller regelbundna kontakter med ryttarna för att höra efter att allt fungerar som det är tänkt och ser till att komma iväg på tävlingar för att träffa dem och se hur hästarna ser ut.

– Men det är klart att det blir mycket telefon- och mailkontakt. Man kan ju inte vara överallt, avslutar Sylve.