Vägen mot SM

7 juni är det dags för lag-SM i ponnyhoppning på Strömsholm. Då finns JumpClubs elitlag med. Men hur förbereder de sig för en SM-final? Vi kommer att följa gänget fram till det är dags.

Alice Tapper och Natka.
Alice Tapper och Natka är ett av ekipagen som är med i JumpClubs SM-trupp. Ekipaget tränar ofta med Lotta på Rekasta.

– Eftersom ryttarna är ganska utspridda, blir det lite olika upplägg för deltagarna, berättar Lotta Björe.

Sju ryttare ingår i truppen som så småningom kommer att forma ett SM-lag med fyra ryttare. Det är B-ponnyryttarna Kajsa Björe och Ingrid Ravik. Sandra Nordlöw har en C-ponny, medan Alice Tapper, Tova Ottosson, Johan Lundberg-Larsson och Hugo Wihlmark alla rider D-ponnyer. Flera av ryttarna har dessutom mer än en ponny att välja bland.

– Vi kommer att ta ut truppen så sent som möjligt för att ha de ekipage som har bäst dagsform, förklarar Lotta.

Kajsa tränar hemma med Lotta, medan Tova, Alice och Sandra tränar för Lotta på Rekasta med jämna mellanrum. Lotta hjälper också Hugo, men då i samband med träningar i Kumla. Johan har ett eget upplägg för träningen, liksom Ingrid som bor i Skövde.

– Alla ryttare har ridit minst en omgång, och alla har gjort det bra, menar Lotta.

Inför sista omgången i Karlstad åkte alla ryttare dit dagen innan för att rida en uppvärmningsklass. Sedan bodde hela gänget på samma hotell och åt gemensam middag på lördagskvällen.

– En sådan uppladdning är förstås jättebra, då man svetsar samman gänget lite extra, konstaterar Lotta.

Ett önsketänkande är därför att hitta utrymme för en gemensam samling på Rekasta inför SM-finalen, där alla samlas och rider tillsammans innan det är dags. Det här kan dock vara svårt med tanke på den tävlingsintensiva period alla är inne i.

– Men vi ska se vad vi kan göra för att få en så bra uppladdning inför finalen som möjligt, avslutar Lotta.