Vägen mot EM har inletts

Helena Persson och Bonzai H var det ekipage som Sylve först tog ut till årets EM-trupp. Nu börjar mästerskapet närma sig. Foto: Ivan Zulueta Flores

För Sylve väntar nu en intensiv period med Europamästerskapet i tyska Aachen som höjdpunkt. Men ett av årets mål är i alla fall klart – Nations Cup-finalen i Barcelona.

– Skönt att vårt resultat räckte till final. Det var precis att det gick vägen eftersom årets serie har varit ovanligt jämn. Men resultaten gick till slut vår väg även i sista omgången och därför är vi i final, förklarar Sylve, som även fick ett annat positivt besked under helgen då det nu är klart att Sverige har tre platser vid varje Världscupdeltävling under kommande säsong då både Henrik von Eckerman och Rolf-Göran Bengtsson är bland de tio bästa europeiska ryttarna på världsrankingen.

Ledigheten efter Falsterbo blev kortvarig. En ny tävling i Sverige, med trestjärnig internationell status, väntade i Varberg första helgen i augusti och efter det skulle EM-lagets sista platser bestämmas.

– Varberg var på alla sätt en fantastisk tävling. Ett stort tack till Volkswagen Sverige, Gregor Tovek och alla som jobbat med tävlingen och gjort den möjlig. För mig var det mer än fyrstjärnig än trestjärnig tävling med den inramningen och de prispengarna.

Undantaget Henrik von Eckerman och Charlotte Mordasini var alla svenska landslagsryttare på plats. Naturligtvis en stor fördel för landslagsledningen.

– Att få se alla svenska ryttare tävla mot varandra är verkligen en bra möjlighet. Och återigen måste jag säga att jag är djupt imponerad av våra unga svenska tjejer som är på väg att etablera sig internationellt. Nicole Persson och Evelina Tovek är bara två exempel, jag skulle kunna nämna många fler som gör det riktigt, riktigt bra, berömde Sylve.

– Dessutom var det roligt att se Baltimore tillbaka på banan, nu med Rolf i sadeln. Roligt för hela teamet runt Baltimore att han såg så fin ut.

EM-laget klart

Sylve är förhoppningsfull inför EM. Foto: Ivan Zulueta Flores
Sylve är förhoppningsfull inför EM. Foto: Ivan Zulueta Flores

Varberg blev också sista tävlingen innan EM-laget skulle spikas. Första biljetten gick till Helena Persson och Bonzai, som imponerat med sin jämnhet.

– Helenas häst ser fräschare ut än någonsin. Hon har lagt ner massor med energi för att få honom stark, tränat med pulsmätare på Stig H Johanssons travbana, haft Bonzai i vattenträning och så vidare och det har gjort resultat. Helena är dessutom duktig på att fokusera och är bra när det gäller, menar Sylve.

Även Henrik von Eckerman och Douglas Lindelöw hade tidigt sina EM-biljetter klara. De är dessutom så väl beridna att de har var sin reservhäst i bagaget.

– Henrik har Cantinero, och är reserv för sig själv med Gotha, och Douglas har Casello som förstahäst med Udermus som reserv. Henrik har känts väldigt säker och gör otroligt fina resultat. Douglas har tidigare varit bättre individuellt än i lag, men i Falsterbo släppte det när han red med 0+5 fel i laget och starkt bidrog till andraplatsen där.

Fjärde EM-biljetten gick till Malin Baryard-Johnsson och Tornesch.

– I juni fanns ekipaget inte med in mina funderingar kring ett EM-lag. Tornesch hade varit borta från tävlingsbanorna och jag kunde inte drömma om att han skulle vara så fin som han var när han kom tillbaka, konstaterar Sylve.

– Men ekipaget har en väldig rutin tillsammans och Malin är riktigt hungrig på att få rida ett mästerskap. Det viktigaste för den hästen är att han är fräsch och motiverad och ekipaget gjorde otroligt fina rundor i Falsterbo och hoppade alldeles strålande i Varberg. Att han fick ett tidsfel i Grand Prix-klassen var nästan bara bra för lagets del.

Som femteryttare i EM-laget har Sylve valt Charlotte Mordasini. Hon har tidigare ridit för Frankrike och bland annat tagit medalj i lag som Young Rider. Däremot har hon hela tiden haft svenskt medborgarskap och därmed får hon gå in i ett svenskt mästerskapslag direkt.

– Charlotte har gjort ett antal bra resultat i Grand Prix, bland annat Falsterbo förstås. Det är bra att ha henne med för att lära och komma upp på en högre nivå. Hon har dessutom en häst som är både snabb och har stor kapacitet. Vid ett EM får reserven rida kringklasserna, och därför är det bra att ha henne med där.

All In får vänta
Reserv på hemmaplan är Johan Lund och Miebello som också är ett ekipage som går från klarhet till klarhet. Ekipaget var bra i våras, en lindrig skada förstörde sedan planerna senare under våren men i Falsterbo gjorde ekipaget godkända rundor och var sedan riktigt bra i Mannheim.

– Sen har vi ju de här ekipagen som inte är med. Självklart hade vi haft ett superstarkt lag och Rolf-Göran och Casall varit med, men där står beslutet om att han inte ska göra några mer mästerskap fast.

– När det gäller Peder Fredricson och All In så känns det rätt att han inte är med. Jag var och tittade på Rolex-tävlingarna i Aachen i juni och det är inte bara snack om att det är större i Aachen. Hade EM legat någon annanstans hade vi kanske kunnat fundera på All In, men man ska komma ihåg att hästen debuterade Grand Prix i samband med Scandinavium-tävlingarna i mars. Som jag sa redan efter tävlingarna i Amsterdam så är All In en av världens bästa hästar, nu måste han få ännu mer rutin och styrka, både mentalt och fysiskt, så att han kan vara med i världstoppen länge.

En som också funnits med i diskussionen är Jonna Ekberg. Jonnas resultat imponerar och hon har tagit ett jättekliv framåt i sin utveckling.

– Nu ska hon befästa den här ridningen och fortsätta visa den här typen av resultat, så kommer hon också att vara aktuell för mästerskap framöver, konstaterar Sylve.

”Vi vet att vi kan”
När det gäller EM så rids den precis som övriga mästerskap. Inledningen är en tidshoppning, därefter ska laget rida två rundor, innan det är dags för två individuella rundor.

– Förhoppningen är att vi ska ha ett par ryttare bland de tio främsta efter första dagen. Malin, Douglas och Henrik är alla snabba ryttare med snabba hästar. Helenas häst är lite långsammare, men har desto mer scoop som vi hoppas kunna utnyttja till de andra omgångarna.

Inför EM samlas ryttarna till en pre-camp där det sista ska gås igenom. Och trots att Rolf-Göran Bengtsson inte rider, kommer han att finnas med i ledarstaben för att bidra med sin rutin och sitt stöd.

– Hästarna ser bra ut och vi har en bra mix av ryttare. Vi vet att det kommer att vara stort och svårt, men vi vet också från Herning att vi kan och att det går.

Sylves ledstjärnor om laget och sammanhållningen och att alla hjälps åt fungerar bra i den svenska truppen.

– Nu har vi gjort allt vi kan, vi får hoppas att vi har lite flyt med oss för med otur kan man inte vinna. Men vi har gjort bra resultat och vet vår kapacitet, avslutar Sylve.