Våga tävla utomlands

Stina Lillje menar att det är väl investerade pengar att åka iväg med hästarna och tävla utomlands.
Stina Lillje menar att det är väl investerade pengar att åka iväg med hästarna och tävla utomlands.
Stina fick hjälp både innan och under tävlingarna i Lanaken av Rob Ehréns.
Stina fick hjälp både innan och under tävlingarna i Lanaken av Rob Ehréns.

Vi har tidigare berättat om JumpClub-ryttarna som åkte till Arezzo för att tävla utomlands. Under våren har många andra JumpClub-ryttare varit i Belgien, Danmark och Norge och tävlat. Men varför är det viktigt att försöka tävla utomlands?

– För en ung ryttare som har stora drömmar och vill mycket är en internationell tävling ett stort mål, och det är väl investerade pengar för den som är riktigt intresserad, menar Lotta Björe.

Att få känna på den internationella atmosfären, till exempel vid Baltic Cup för ponnyer och unga ryttare, eller att åka iväg och rida tävlingar i Norge eller Danmark är utvecklande framför allt för ryttarna. Vid en internationell tävling blir det också en annan sammanhållning, här är man ett svenskgäng där alla rider för samma land och klubbtillhörigheten är inte längre intressant.

– Det är också bra för att du får en annan referensram till hur du egentligen står dig i konkurrensen. Är du långt efter ryttarna från andra länder, eller hänger du med i ridningen och kan slå dig in i resultatlistorna, menar Lotta.

Många av de internationella tävlingarna är uppdelade i olika svårighetsgrader – tourer – vilket gör att de som rider lägre ändå får vara med bland de större ryttarstjärnorna och se dem rida på riktigt. Något som förstås är inspirerande och gör att ryttarna kommer hem fulla av motivation för att jobba vidare.

– När du åker i väg första gången tycker jag att det är viktigt att inte åka själv. Se till att åka tillsammans med någon mer rutinerad ryttare som du kan lita på och som kan vara din mentor under tävlingen – för det är mycket som är nytt när man kommer ut första gången, råder Lotta.

Stina Lillje lastade sex unga hästar och åkte till Lanaken i Belgien för att tävla, men först stannade hon en vecka hos Rob Ehrens för att träna. Rob var sedan med henne på tävlingen och hjälpte till, en ny – och nyttig erfarenhet för Stina.

– För mig, och mina hästar, var det väldigt nyttiga veckor. Jag åkte med unga hästar och såg det mer som träning än som tävling. Dessutom har jag aldrig haft hjälp på tävling på det här viset, och det var otroligt lärorikt, berättar Stina.

Även Stina poängterar vikten av att åka tillsammans med någon första gången man är utomlands.

– Jag kände mig ganska liten när jag kom till tävlingsplatsen och det var många saker man funderade över. Till exempel på hur, var och när man ska anmäla, så det är bra att ha någon man kan fråga om råd, och man får inte vara rädd för att fråga och be om hjälp, menar Stina.

Som regel är det mycket rörigare på framhoppningen än vad vi är vana med hemma i Sverige. Det gäller att hålla sig kall och inte stressa upp sig över att saker inte exakt blir som man planerar. Även här är det bra om man har någon mer rutinerad till hjälp vid ändring av hinder, plus att man måste vara beredd och inte förbereda sig för länge för att hoppa.

Kajsa Björes internationella debut slutade med en seger och en tredjeplats.
Kajsa Björes internationella debut slutade med en seger och en tredjeplats.

För Kajsa Björe blev drömmen om internationell tävling verklighet under påskhelgen. Tävlingsstarten med Little Grace i Danmark var en julklapp från bland annat moster Emma Emanuelsson – som fick agera mentor och rådgivare under helgen.

– För Kajsa var det nyttigt med alla förberedelser innan. Det gäller att tänka långsiktigt då det är papper som ska vara i ordning, måste man planera för en övernattning på vägen, har hästen FEI-pass och så vidare, menar Lotta.

Både Lotta och Stina poängterar även att man under en längre tävlingsperiod när man inte är hemma får en annan möjlighet att jobba med sina hästar – och kanske lära känna dem ännu bättre.

– För mig var det väldigt nyttigt, och avstressande, att verkligen ha tid att jobba igenom varje häst ordentligt. Jag behövde inte stressa vidare till lektioner eller något annat, förklarar Stina.

Något som också har gett resultat i hästarnas utveckling.

– Jag tävlade tre dagar, hade uppehåll tre dagar och tävlade tre dagar igen. Under de här två tävlingsperioderna lärde sig hästarna minst lika mycket som på fyra tävlingshelger här hemma, menar Stina.

När det gäller kostnaderna menar Stina att det är väl investerade pengar.

– Då är det bättre att välja bort ett par tävlingar på hemmaplan för att ha råd att åka iväg. Det är inte dyrare att tävla utomlands, snarare tvärt om, och det ger väldigt mycket tillbaka.