Våga hoppa trippelbarrar

Kajsa Björe och Little Grace har inga problem med trippelbarren på JumpClub. Men en del ryttare tycker det är lite otäckt att hoppa trippelbarrar. Här får du tips på hur du kan träna. Foto: Monique Zethraeus
Kajsa Björe och Little Grace har inga problem med trippelbarren på JumpClub. Men en del ryttare tycker det är lite otäckt att hoppa trippelbarrar. Här får du tips på hur du kan träna. Foto: Monique Zethraeus

En del ryttare känner en viss rädsla för att rida på olika hinder. Vanligast är att man upplever det som obehagligt att hoppa trippelbarrar. Men det går att träna bort det problemet. Sylve och Lotta vet hur.

Egentligen är trippelbarr ett av de enklaste hindren att hoppa, då det är en hindertyp där ryttaren verkligen kan utnyttja galoppen. Eftersom framkanten är låg behöver man inte vara orolig för att hästen inte ska hinna upp med sina framben. Rider man bara i en bra och stark galopp har hästen både kraft att hoppa av nära och styrka nog för att hoppa längre ifrån.

Men som ryttare är det ibland lätt att skaffa sig en mental spärr. En spärr som gör att trippelbarren ser stor och svår ut, i stället för det ganska enkla hinder det faktiskt är.

Som vanligt när man ska komma förbi ett problem gäller det att börja lågt och enkelt, och att träna mycket. Ju mindre du och hästen gillar ett visst hinder, kan vara trippelbarr, kan vara kombinationer eller ett hinder med vattenmatta under, desto oftare ska du träna på just det. Att undvika saker på träning, som du vet att du har svårt för på tävling, kan göra problemen ännu större. Det är viktigt att ridningen fungerar på träning för att det ska kunna bli bra resultat på tävlingar.

Första steget till att hoppa trippelbarr är att bygga upp den ”på riktigt”, men ganska kort. Ta sedan ner bakbommen och lägg den framför som en utdragen marklinje. När det känns bra kan du lägga tillbaka bakbommen och efter hand som du känner dig säkrare, höjer och länger du trippelbarren successivt.

– Ett bra tips när ryttaren tycker att hinder i allmänhet är höga är att bygga stora hinder från början. ”Vänj” dig vid höjderna när du värmer upp hästen och sänk sedan hindren till den nivå du brukar hoppa. Då känns det inte alls lika stort, råder Sylve.

Det gäller att undvika att skaffa sig mentala spärrar eftersom det då blir svårare att nå sina uppsatta mål och att vara framgångsrik på tävlingsbanan. Mycket handlar om att skaffa sig förtroende och att våga lita på sig själv och sin häst. Att inte ha för bråttom och avancera för snabbt uppåt i klasserna är också viktigt för att våga lita på sin förmåga.

Men det gäller också att jag som ryttare verkligen försöker ta tag i mitt problem med till exempel höjdrädsla eller osäkerhet inför vissa hinder och göra något åt det.

Här kan det hjälpa att skaffa sig bra förebilder, och titta mycket på dem som rider bra och som ofta gör rätt. På så sätt kan du skaffa dig en bild av hur det ska se ut eftersom det blir lättare att göra rätt när du själv rider.

Det finns olika sätt att möta sina problem och lösa dem. Det gäller att hitta den metod som fungerar bäst för just dig.

– Se hur andra gör och försök att ta efter dem, tipsar Lotta.

Fyra råd för att våga hoppa trippelbarrar:
1. Se till att du har en starkare galopp när du rider mot hindret – men jaga inte.
2. Fokusera på mitten- eller bakbommen när du rider mot hindret.
3. Börja lågt och kort, läng och höj efter hand som du känner dig säkrare.
4. Träna ofta så vänjer du dig snabbare vid att hoppa trippelbarrar.

Det här hopptipset har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport.

Ett första steg till att hoppa trippelbarr är att lägga ner bakbommen framför framkanten som en utdragen marklinje.
Ett första steg till att hoppa trippelbarr är att lägga ner bakbommen framför framkanten som en utdragen marklinje.