Våga hoppa högt

Sofie Svensson flyger över ett 150-hinder med Peppermint Patty i videon.
Sofie Svensson flyger över ett 150-hinder med Peppermint Patty i videon.

Säsongen är i princip slut och det är inte så många tävlingsdagar kvar. Kanske väntar några veckors vintervila. Därför kan det vara lämpligt att låta hästen hoppa lite högre hinder på någon av årets sista träningar.

– Man ska absolut inte hoppa för högt för ofta, men att ibland låta både häst och ryttare få känna på lite högre hinder är nyttigt. Och det är lämpligt att göra det nu i slutet av säsongen när det inte är så mycket tävlingar, menar Sylve.

Vad som är högt är förstås individuellt för varje ekipage. Men att tänja lite på gränserna och låta häst och ryttare testa ett eller flera språng över högre hinder är nyttigt ibland.

– All träning vi gör är ju för att hästen ska orka hoppa högre hinder och hoppa dem felfritt. När hästen är fysiskt stark blir den också mentalt starkare, förklarar Sylve.

På videon nedan ser ni Sofie Svensson när hon hoppar sjuåriga stoet Peppermint Patty e. Berlin-Emmerton, uppf. och äg. Stuteri Arch. Patty har gått lite 1.40-hoppningar under året och här fick hon känna på en del 1.50-hinder.

Som ni ser är det inga tekniska svårigheter och väl utdragna marklinjer för att underlätta för häst och ryttare att få en bra känsla i språnget.