Transportkoll?

transport

När du transporterar din häst till en träning eller en tävling är det viktigt att du gör det på ett så säkert sätt som möjligt, för att hästen ska kunna prestera så bra som möjligt. Har du transportkoll?

1. Om du ska köra två hästar i en trailer, börja med att kolla upp reglerna. Vad det är som gäller för din trailer och din bil och vilket körkort har du?

2. Se till att du har samma sorts däck på både bil och trailer. Vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren.

3. Kolla upp att din trailer är besiktigad och i bra skick. Ta för vana att låta en verkstad kontrollera din trailer eller lastbil en gång om året.

4. Sitter kulhandsken ordentligt fast? På många trailers finns en mekanism som visar att kulan är låst men ha alltid som rutin att stämma av det en extra gång, särskilt vintertid om det är fruset. Då kan du få indikation på att den är låst men den kan ha frusit fast istället.

5. Lägg in spån där hästen ska stå. Detta är viktigt både för att hästen ska stå stadigare och för att den ska kunna kissa utan att det stänker.

6. En rekommendation är att alltid använda transportgrimskaft med panikhake ifall olyckan skulle vara framme och hästen snabbt behöver komma loss. Dessutom ska transporten vara utrustad med kniv och vattendunk. Kolla att fönstren är öppna så att ventilationen är bra.

7. Bommen i trailern ska vara i boghöjd så hästen kan ta stöd mot den när du bromsar. Det finns både hårda och mjuka mellanväggar till trailer.

– Fördelen med en mjuk mellanvägg är att om hästen vill stå brett så kan den ställa sig brett, medan vissa hästar vill ta stöd mot mellanväggen och åker då bättre med en fast vägg. Unga hästar tar helst stöd av varandra och då är det bättre att köra utan mellanvägg, då känner de sig tryggare, säger Ola Torstensson, ägare av Västmanlands Hästtransportcenter, VHTC.

8. Vissa hästar blir lugnare om de har hö att äta i transporten, men samtidigt ökar risken för transportsjuka, speciellt vid längre transporter.

–  Om du väljer att ha hö i transporten så är det viktigt att binda upp hönätet eller höseglet högt upp så att hästen inte kan fastna. Själv tycker jag att hösegel är att rekommendera, men kom ihåg att göra rent det ordentligt så det inte samlas bakterier, förklarar Ola.