Träningshelg för Sveland Cup-vinnare

JumpClubs Ida Gabrielsson och Annaghmore Courageous kom tvåa i zonfinalen i Sveland Cup och slutade även på andra plats i den stora riksfinalen. Nästa år firar Sveland Cup tioårsjubileum, och till helgen är det träning för finalvinnarna. Foto: Marie Filipsson-Wallén
JumpClubs Ida Gabrielsson och Annaghmore Courageous kom tvåa i zonfinalen i Sveland Cup och slutade även på andra plats i den stora riksfinalen. Nästa år firar Sveland Cup tioårsjubileum, och till helgen är det träning för finalvinnarna. Foto: Marie Filipsson-Wallén

Sveland Cup är tävlingen som vill främja god ridning och som vänder sig till ryttare som inte rider de allra högsta klasserna. Till helgen väntar vinnarkursen på Rekasta.

– För oss är det viktigt att jobba med kunskap och utbildning, berättar Therese Wijkmark som är ansvarig för cupen hos Sveland Djurförsäkring.

2016 firar populära Sveland Cup tioårsjubileum. Visst har det blivit små justeringar i konceptet sedan starten, men grundtanken är densamma.

– Vi vill göra en tävling för ryttare som håller till på nivån under SM och liknande stora hoppingar, men att de ändå ska känna det som om de är på en mycket större tävling, menar Therese.

När Sveland Cup startade fanns inget liknande, och cupen är väldigt uppskattad av ponnyryttarna. Däremot har gensvaret inte varit lika stort bland ridhästryttarna på alla håll i landet och därför valde man att till i år enbart arrangera Sveland Cup för ponnyer.

I Sveland Cup är landet indelat i zoner, där ryttarna först ska försöka kvala till en zonfinal i Lätt B-klasser. Personal från Sveland finns på plats vid varje kvaltillfälle och hjälper till och stöttar om det behövs – samt förstås delar ut hederspriser och svarar på frågor.

Poängsystemet i Sveland Cup är upplagt så att det lönar sig mer att rida en felfri runda än att chansa. Därför får till exempel de tre först placerade alla samma antal poäng, och även icke placerade ryttare som har ridit båda faserna utan fel får poäng. Däremot blir oplacerade ryttare med fel helt utan.

– Det är många gånger jag har sett att det lönat sig att ta det lite lugnt och hellre vara dubbelnolla än att jaga för seger. Något som ligger i vår linje eftersom en tanke med cupen är att främja god ridning, förklarar Therese.

De bästa i varje zon går vidare till zonfinal, där de tre bästa tar sig vidare till den stora riksfinalen.

– Vi brukar lägga den finalen i samband med ett stort nationellt ponnymeeting så att ryttarna ska få känna även på den miljön. För många är det faktiskt första gången de åker på meeting i samband med riksfinalen, konstaterar Therese.

Under den stora finalen tar Svelands personal hand om både ryttare och deras familjer. Tobias Grönberg håller ett föredrag och går finalbanan med ryttarna och alla som kommer med till finalen får rosetter och plaketter med sig hem – oavsett hur det går i själva finalklassen.

– Dessutom bjuder vi dem på middag och hjälper till med det som behövs, berättar Therese, som har mött stor uppskattning från deltagarna under årens finaler.

Sedan flera år tillbaka får finalsegrarna dessutom en träningshelg på Rekasta och JumpClub som Sylve och Lotta håller i.

I år blir det också en clinic där deltagarna, samt övriga Sveland-kunder som är intresserade, har möjlighet att lära sig mer om unghästutbildning. Linn Backman rider några av Rekastas lovande unghästar och Sylve berättar mer om hur man matchar och utbildar de blivande stjärnorna.

– För oss som försäkringsbolag är det värdefullt att utbilda våra kunder. Det är ju en av grundanledningarna till att ha Sveland Cup. Genom att öka de grundläggande kunskaperna om hästen så minskas skaderisken, konstaterar Therese.