Träna snäva svängar

Det är kanske dags att träna på snäva vägar och högre tempo för att plocka framskjutna placeringar? Här får du tips om hur du kan träna.
Det är kanske dags att träna på snäva vägar och högre tempo för att plocka framskjutna placeringar? Här får du tips om hur du kan träna.

För att kunna vinna en hoppklass, eller få en framskjuten placering, måste man både kunna rida fort och svänga snävt. Men hur ska man träna för omhoppning? Här berättar Lotta och Sylve vad som är viktigt att tänka på.

En grundregel i hoppning är att det man inte behärskar hemma ska man inte försöka göra på tävling. Ändå är det många som både rider snävt och i ett alldeles för högt tempo när de kommer till en omhoppning, andra fas eller rider en bedömning A:0.

Att rida snävt på hinder handlar mycket om teknik, men också om mod – både hos häst och ryttare. Därför är det viktigt att börja träna korta vägar på låga hinder. Då gör det inte så mycket om man inte får svängarna att fungera direkt.

I början är det bra att träna i trav. Det här gör man också med den orutinerade hästen, även om den inte ska ridas mot klockan på tävling. Att träna uppvändningar och svängar gör att hästen blir mer uppmärksam på ryttarens hjälper och både häst och ryttare blir kvickare i tanken.

Däremot är det viktigt att inte ägna ett helt träningspass åt att rida snabbt och svänga. Då riskerar man att hästen blir upphetsad och stressad. För många svängar gör att hästen vill gå före ryttaren och då tappar man kvaliteten i träningen.

– Det räcker med ett par svängar per pass. Och ibland får man acceptera att det inte blev helt som man har tänkt sig, men efter ett tag brukar tekniken sitta, menar Lotta.

För att lyckas med svängen måste du vara noga med blicken och se vilken väg du ska rida. Använd vikthjälperna för att få hästen med dig och sväng med ledande tygeltag. Ett vanligt fel är att ryttaren drar för mycket i innertygeln och tappar yttersidan i svängarna. Då är det lättare att få nedslag och utbrytningar. Dessutom hamnar hästen i obalans och risken för till exempel en omkullridning ökar.

– Blicken är A och O för att lyckas med en bra sväng. Genom att tidigt se vilken väg man ska rida och hur hindret står är det lättare att planera och förbereda både sig själv och hästen, förklarar Lotta.

Men snäva svängar är inte allt, du måste också kunna rida banan på färre galoppsprång än konkurrenterna för att vinna klassen.

Det är inte bara att öka galoppen, du måste kunna bibehålla rytmen och fortfarande ha kontroll på din häst i ett högre tempo. Om du bara rider i väg din häst blir den lätt springig och hoppar flackt, och risken för nedslag ökar.

– Många börjar i ett tempo, och sedan går det lätt snabbare och snabbare, vilket gör att det blir orytmiskt och det ger ofta nedslag i slutet av banan. Vinnaren är ofta den som håller en jämn rytm banan igenom och inte behöver gasa och bromsa hela tiden, menar Lotta.

Tre saker att tänka på när du ska träna snäva vägar:
1) Hoppa aldrig för högt. Det blir lätt fel i början och häst och ryttare måste känna att det är möjligt att klara hindret.

2) Gör aldrig övningen för många gånger. Det räcker med ett par gånger per ridpass, sedan vet hästen vad som väntar och blir lätt het och stressad. Du får kanske acceptera att det inte känns perfekt och i stället göra om övningen på nästa träning.

3) Ta en del i taget. Börja inte både med att rida fort och snävt. Det är bättre att först lära sig att rida snävt och sedan träna på att göra det i ett högre tempo.

Tre saker att tänka på när du vill rida snabbt på tävling:
1) Planera hur du vill rida beroende på hur din häst är. Du och din häst kanske är sämre på en viss typ av svängar. Ta till exempel en längre väg in i kombinationen om du vet att din häst ibland blir tveksam där. Att planera innebär att du bestämmer dig för var på banan du vill ta större och mindre risker.

2) Du ska försöka hålla samma tempo, från start till mål. Att gasa och bromsa sig genom banan gör ritten orytmisk och du kommer förmodligen inte att vara snabbast i mål. En jämn rytm och korta vägar är som regel det mest effektiva sättet att bli vinnaren.

3) Du kan inte alltid rida mot klockan och försöka vinna varje klass. Risken är stor att kvaliteten på hästens hoppning att försämras. Alla hästar är heller inte klara för att ridas mot klockan bara för att de får gå avdelning A. En del behöver mer tid på sig.

Två övningar att använda för att träna snäva vägar:

Den här övningen kan du göra med cavalettibockar. Använd gärna koner för att vara tvungen att rida lite snävare.

Du kan även hoppa hindren åt andra hållet. Då blir anridningen enklare, men för att komma innanför konerna efter hindret gäller det att du har en bra plan och inte rider på hindret i för långa galoppsprång. Att kunna svänga snävt efter hindret är lika viktigt som att ta en kort väg till hindret.

Det är viktigt att kunna hoppa snett över hindret om man ska spara tid. Men se till att du kan det på träning innan du gör det på tävling.

Att hoppa hinder diagonalt är tidsbesparande, men kräver planering av ryttaren och att den är tydlig med hjälperna, ”ramar in” och stöttar hästen så att den tidigt förstår att den ska hoppa hindret och inte springa förbi.

Det är lättare att hoppa hindret enligt pil 1, eftersom när du kommer från andra hållet har ett hinder i ”ridlinjen” som kan få hästen att tappa lite fokus. Därför behöver du träna även på detta, men inte förrän anridningen utan hinder bakom fungerar bra.

Det här hopptipset har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport.