Träna på jämna galoppsprång

Hoppövning4_bildHär är en övning som är bra för dig som har lite svårt att hålla en jämn längd på galoppsprången och där hästen gärna rusar iväg mot hindret. Bommarna framför hjälper till att hålla det sista galoppsprånget lika långt som de övriga.

Klicka på bilden för att ladda ner övningen som pdf-fil.
Klicka på bilden för att ladda ner övningen som pdf-fil.

Du inleder i vänster galopp genom studsen (1). Bibehåll sedan galoppen och känn att du har bra kvalitet genom hela svängen.

Du behöver också samla ihop galoppen något för att sedan galoppera lugnt över de två bommarna (2) som ligger utlagda.

Bryt sedan av till trav och hitta en bra takt till travkrysset (3). Redan innan du vänder upp på 3:an måste du ha koll på var du har bommarna (4), så att du får en mjuk båge där hästen går runt din innerskänkel och inte kastar sig iväg.

Fortsätt sedan i lugn galopp genom svängen med bibehållen rytm till oxern med galoppbom framför (5). Det gäller sedan att ha kontroll på var studsen (6) står, så du får hästen rakt in i serien. Här har du hjälp av rakriktningen genom att du måste rida mellan galoppbommarna.

Om du har fel galopp ska du se till att få ett byte innan du gör en volt tillbaka och galopperar över nästa oxer med bom framför (7).

Tänk på att du jobbar vidare med galoppen även efter det sista hindret i en bana/övning. Ett vanligt fel är att ryttaren ramlar ihop likt en hösäck över hästen direkt efter sista hindret, i stället för att jobba vidare och känna att allt fungerar, hästen galopperar i rytm och balans och ryttaren sitter korrekt i sadeln innan det är dags att bryta av.