Träna med precision

Att träna över bommar är väldigt nyttigt och gör att ryttaren kan jobba mycket med sin precision och vara noggrann med detaljerna då det inte spelar någon roll om distansen inte blir den rätta alla gånger. Foto: Monique Zethraeus
Att träna över bommar är väldigt nyttigt och gör att ryttaren kan jobba mycket med sin precision och vara noggrann med detaljerna då det inte spelar någon roll om distansen inte blir den rätta alla gånger. Foto: Monique Zethraeus

Att jobba med bommar och små hinder är ett bra sätt att träna precision i ridningen. Här är en övning som kan varieras på många sätt och där du är tvungen att vara noggrann med detaljerna.

En viktig bit för att lyckas på tävlingsbanorna är att hästen är lydig och lyssnar både på framåtdrivande och förhållande hjälper. En del hästar är väldigt lydiga när de arbetas på marken men blir lätt lite för starka och inte lika uppmärksamma för hjälperna när det kommer fram hinder på ridbanan.

Ett bra sätt att träna är därför att använda sig av cavalettibockar och bommar på marken, gärna kombinerat med små hinder. Genom att träna på att rida mellan bommar och hinder på olika antal galoppsprång övar du upp både din egen förmåga att variera galoppsprången och hästens uppmärksamhet på hjälperna.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det gäller att lära sig att rida hästen till kortare galoppsprång, inte bara dra den i munnen så att den blir kort i halsen, galopperar utan rygg och inte använder sig sina bakben. Har man en häst som inte vill acceptera hjälperna utan springer iväg för mycket är det bättre att bryta av, göra halt eller lägga volter för att få den att börja lyssna.

Planering är också viktigt för att klara av övningar av det här slaget. Ska du rida på ett extra galoppsprång mellan bom och hinder går det inte att rida jättestora galoppsprång genom hörnet över första bommen och sedan tro att man ska kunna få hästen till jättekorta galoppsprång direkt efter. I stället måste galoppen vara kort och bärig redan innan första bommen och målet ska vara att komma nära bommen.

Träna gärna linjerna åt olika håll och på olika antal galoppsprång innan du rider den slutliga övningen. Långsidan (3, 4, 5) är bra att rida åt båda hållen och med olika antal galoppsprång.

Hoppövning6_Lotta
Klicka på bilden för att öppna övningen som pdf-fil.

Så här gör du:

Inled i vänstergalopp på bommen (1). Se till att hästen kommer runt vänsterskänkeln och rid på sex galoppsprång till oxern (2). Samla ihop galoppen genom svängen så att du rider in över bommen (3) och kan rida tre språng till oxern (4) och fyra språng till bommen (5). Har du en mer rutinerad häst kan du även rida den här linjen på 4/5 språng, eller 3/5 språng.

Se till att få hästen ordentligt ut i hörnet innan hinder 6 så att du inte vänder för tidigt, utan får en bra båge till oxern (7). Sedan gäller det att samla ihop galoppen ordentligt igen så att du kan få en bra väg trots den korta anridningen till bommen (8). Rid på fyra språng till räcket (9) och sedan på fem språng till bommen (10).

För att få bästa effekt av övningen är det viktigt att du inte ger avkall på detaljerna. Hästen ska runt innerskänkeln, annars lägger du en volt och jobbar igenom hästen så att den tar yttertygeln och formar sig runt innerskänkeln, och så vidare.