Träna för inomhussäsongen

Nu börjar inomhussäsongen och det gäller att förbereda både dig och din häst på bästa sätt för att få bra resultat. Foto: Monique Zethraeus
Nu börjar inomhussäsongen och det gäller att förbereda både dig och din häst på bästa sätt för att få bra resultat. Foto: Monique Zethraeus

Nu börjar inomhussäsongen, men hur kan jag förbereda min häst på bästa sätt, och vad ska jag tänka på när jag börjar att tävla inomhus igen efter en lång utomhussäsong? Lotta och Sylve tipsar om hur du bör göra.

För en del hästar spelar det ingen roll om de tävlar ute eller inne, något som framför allt kommer med mer rutin. Men för många, både hästar och ryttare, blir det ändå en omställning, och då gäller det att vara förberedd.

Den stora skillnaden är förstås att man tävlar på en mycket mindre yta inomhus jämfört med de flesta utomhustävlingar. Därför gäller det att du som ryttare verkligen är snabbare i tanken och utnyttjar vägarna. En viktig detalj är hur du använder blicken. Det går inte att slarva med blicken när du tävlar inomhus utan du måste vara noggrann och se vilken väg du ska rida. Tittar du ner i nacken på hästen finns alltid risken att du missar nästa sväng eller hinder. Genom att använda blicken på rätt sätt blir du bättre förberedd på vad som väntar.

Eftersom banorna är mer kompakta och hindren kommer snabbare gäller det att vara noga med att utnyttja varje meter av ridbanan. Det innebär också att din häst måste vara framme för hjälperna, lyssna både på skänkel och hand eftersom det inte finns utrymme för någon fördröjning. Om din häst går emot innerskänkeln i svängen eller på det böjda spåret mellan två hinder är det ofta för lite tid mellan hindren för att ni ska få till en bra anridning. Samma sak om den inte riktigt vill byta galopp för skänkelhjälperna.

Utomhus använder man sig av ett högre tempo. Det här innebär att du måste jobba på att kunna reglera galoppen för att kunna rida bra inomhus. En kort, ospänstig galopp gör det förstås svårt att få hästen att hoppa så bra som möjligt.

Vad just du behöver träna på inför inomhussäsongen beror mycket på vilken häst du har. Därför är det lika viktigt att du planerar inför höstens inomhussäsong, både tävlings- och träningsmässigt, som du gör i början av året. Har du en spänd, orutinerad häst är det bra om du i god tid förbereder dig inför inomhussäsongen, alternativt senarelägger inomhuspremiären tills hästen känns mer avslappnad.

– Det är också klokt att gå ner ett snäpp i klasserna, eller gå tillbaka till avdelning B, när du gör dina första inomhusstarter på hösten, förklarar Sylve.

Under en period finns det både inom- och utomhustävlingar, men har man en häst som är spänd och lite känslig för att börja inomhus är det bättre att planera för att när du väl har börjat tävla inomhus, låter du bli utomhustävlingarna.

– Det kan bli svårt både för orutinerade hästar och ryttare att hatta fram och tillbaka mellan inne- och utetävlingar. Gör en bra plan och bestäm dig för när det är dags att börja tävla inne, menar Lotta.

Övningar inför inomhussäsongen

Det räcker med cavalettibockar, eftersom det är hästens lydnad och ryttarens planeringsförmåga som ska tränas.
Det räcker med cavalettibockar, eftersom det är hästens lydnad och ryttarens planeringsförmåga som ska tränas.
Här är en annan variant av övningen där ryttaren tränar ännu kortare svängar.
Här är en annan variant av övningen där ryttaren tränar ännu kortare svängar.

Här är en två bra övningar som du kan göra för att förbereda dig och din häst inför inomhussäsongen. För att kunna genomföra övningarna rätt måste du få hästen att gå runt innerskänkeln. Var noga med att använda blicken ordentligt för att se var du ska vända och vilken väg du ska rida. De första svängarna brukar gå ganska bra, men det är lätt att det går snabbare och snabbare och att hästen vill tränga mot innerskänkeln efter några gånger då den har lärt sig vägen. Upprepa därför övningen många gånger.

Tre bra saker att träna på inför inomhussäsongen:
1) Rid på olika galoppsprång mellan bommar. Avstånden är oftare lite kortare inomhus, och du behöver kunna variera hästens galoppsprång utan att förlora spänsten. Ställ upp två eller tre cavalettibockar med 14-20 meter mellan varje och träna på att rida på olika antal galoppsprång. Det är viktigt att kunna växla mellan olika antal språng mellan bockarna.

2) Hoppa hinder längs väggen. Många hästar reagerar på när de ska hoppa hinder längs sarg/läktare. Träna därför på att hoppa hinder som står precis utmed väggen. Både enkelhinder och kombinationer.

3) Ställ hinder nära kortsidan. Att kunna rida på hindret med kort anridning är en viktig förberedelse inför inomhussäsongen. Här måste du vara duktig på att använda blicken och se till att hästen inte tränger mot innerskänkeln. Du måste också hjälpa hästen i svängen genom att hålla upp den på yttertygeln och inte bara vända den för innertygeln.

Tre saker att tänka på när du börjar tävla inomhus:
1) Planera inomhussäsongen. När ska hästen ha vintervila? Vilka tävlingar vill du satsa lite extra på? Gå gärna ner en klass de första tävlingarna. Det här är extra viktigt om du har en häst som är lite spänd.

2) Ta tid på dig inne på banan. Visa hästen hinder du tror att den kan titta på, men rid också upp mot läktaren/kortsidan för att känna om den reagerar innan du startar.

3) Om du har hoppat fram utomhus är det extra viktigt att känna att hästen är lydig för dina hjälper och bjuder ordentligt innan du startar. Du måste också låta den vänja sig vid ljuset i ridhuset.

Och till sist – utnyttja att det fortfarande går att rida ute och låt hästen galoppera. Passa på att träna konditionen ett tag till så att den orkar hela långa vintersäsongen. Snart är det kallt ute med dåligt underlag, och då är det lätt att det bara blir ridning i ridhus.

Detta hopptips har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport under hösten 2013.