Träna hoppstyrka som Angelica Augustsson-Zanotelli

Det är en konst att få hästen att arbeta på rätt sätt. Ofta blir det svårare att få den till ett bra arbete när det är hinder och bommar inblandade. Här kan du se hur Angelica Augustsson-Zanotelli föredömligt jobbar med Astrée de Burgo.

För att hästen ska bli starkare och orka mer gäller det att hela tiden få den till ett arbete där den använder sina bakben på rätt sätt. Med bakbenen under sig får hästen en bättre balans och med styrkan kommer också att den har lättare att variera sina galoppsprång – något som är extra viktigt inne på hoppbanan där hästen måste kunna både korta och länga sprången utan att tappa balansen.

För att få hästen riktigt bra gäller det att träna på rätt sätt där den bibehåller styrkan och spänsten i galoppsprången även om den rids i en kort galopp.

Det Angelica gör i den här filmen är att hela tiden rida Astrée de Burgo i en bra balans och där Angelica, utan stora och yviga hjälper eller hårda händer, ber hästen att sätta under sig hela tiden genom att använda skänkel och säte. Notera hur hon håller samma rytm både före och efter hindren, och när Astrée de Burgo vill springa iväg, lägger Angelica om skänkeln och ser till att hästen kommer tillbaka i rätt balans och rytm med bakbenen väl under sig.

Trots att hon rider i ganska korta och lugna galoppsprång har hästen hela tiden en bra framåtbjudning.

– Bra framåtbjudning innebär att hästen lyssnar på hjälperna – både fram och tillbaka, förklarar Sylve, som har visat filmen inför träning för att inspirera sina elever att våga rida ihop hästarna mer – men utan att för den skull bli starka och hårda i hjälperna.

– Angelica visar på ett utmärkt sätt hur man tar med sig det viktiga markarbetet när man sedan ska börja hoppträna, berättar Sylve.