Sylves nyårshälsning från Kuba

Sylve tittar tillbaka på 2014 och framåt mot vad som väntar 2015 i sin alldeles egna nyårskrönika.
Sylve tittar tillbaka på 2014 och framåt mot vad som väntar 2015 i sin alldeles egna nyårskrönika.

Sylve har tagit en välförtjänt semester och firat jul och nyår i Havanna, Kuba. Han har också hunnit fundera en del på året som gått och vad som väntar 2015. Det här är vad han skrev ner på nyårsafton 2014:

Ännu ett år till ända, och tid för eftertanke! När jag skriver de här raderna är 2014 snart slut och ett nytt år med nya utmaningar på ingång.

Jag tycker mycket om nyår, att få summera året som gått och sätta upp nya mål inför nästa år är viktigt för mig – för sån är jag! Jag gillar att sätta upp mål, både privat och i min yrkesroll.

Det är helt fantastiskt att få avsluta året här i Havanna, med Ivans familj och vänner. Vi har varit här i några veckor nu. Det är väldigt avkopplande. Visst har det varit svårt att komma i kontakt med omvärlden då internet fungerat så där, men det är ganska skönt att vara avskärmad och inte vara tillgänglig och uppdaterad hela tiden.

Kuba är helt fantastiskt, och hemskt. Det är verkligen kontrasternas land med ett helt underbart folk. Vi svenskar är väldigt priviligierade som har det så bra, ett bra fungerande land som vi borde uppskatta mera än vad de flesta gör.

Ivan är ett stort stöd och en mycket viktig person i Sylves liv.
Ivan är ett stort stöd och en mycket viktig person i Sylves liv.

Priviligierad, det är vad jag är som har förmånen att få jobba med hästar och människor som mitt yrke. Att han en sån fantastisk person som Ivan i mitt liv som livspartner, som står för så många viktiga värderingar är inte minst värdefullt för mig, och betyder mycket.

Att sedan få förmånen att jobba med personer som verkligen inspirerar i min vardag, som Lotta B, Jana W, Annika E och Jens F, för att bara nämna några, personer som verkligen gör jobbet till något bra är också ett privilegium som jag uppskattar mycket.

Alla människor som jag dagligen möter, dessa vardagliga möten som verkligen berikar. Ryttarna, våra elever, eller till exempel Lisa i stallet, eller hästägaren Astridpå tävling – en fantastiskt mix att få ta del av alla dessa möten på olika sätt.

2014 har varit ett väldigt innehållsrikt år för mig med mycket jobb. Början av året blev jobbmässigt lite trög med först Rolf Görans ljumskskada, en mindre bra start för laget i Lummen, hästförsäljningar och så vidare, men sen vände det till ett helt fantastiskt framgångsrikt år.

Ett av årets stora minnen var Nations Cup-finalen i Barcelona där Sverige slutade trea. Här pratar Sylve med Lisen Bratt-Fredricson efter att ha kollat in finalbanan.
Ett av årets stora minnen var Nations Cup-finalen i Barcelona där Sverige slutade trea. Här pratar Sylve med Lisen Bratt-Fredricson efter att ha kollat in finalbanan.

Laget red in på fjärde plats i Nations Cup, vi slutade trea i världsfinalen, hade ett bra VM där bara medaljen saknades för att det skulle bli perfekt. Som plåster på såren är vi i alla fall en av få sporter/discipliner som redan är kvalade till OS i Rio, plus många andra fina framgångar.

Den 16:e december bar det av till Kuba, och Ivans nya stora projekt – som jag kommer att berätta om senare – för en välbehövlig ledighet. Nu, två veckor senare, förstår jag har viktigt det är med en riktig ledighet. Att få rensa hjärnan och bara vara, att få göra saker som man inte hinner göra i vanliga fall och att ladda batterierna med ny energi.

JumpClub, gården och verksamheten där har utvecklats ännu mer, framförallt väldigt glad är jag för Cia, vår anläggningsansvarig, som är en stor avlastning och hjälp för alla och som började hos oss under hösten.

2015 kommer att bli ett spännande år på många sätt.

Laget kvalat för OS, vi har redan börjat vår resa mot Rio, det nya året är därför redan en del av OS. Våra viktigaste tävlingar blir i första hand EM i Aachen i mitten av augusti och som vanligt Falsterbo med fredagens Nations Cup-deltävling som ett viktigt mål. I Nations Cup ska vi också rida om poäng i Lummen, Rom och Rotterdam.

JumpClub fungerar bättre och bättre där Helena Lundström gör ett superjobb och det är alltid väldigt inspirerande att jobba med Lotta som hela tiden har nya saker på gång. Dessutom har Lotta och jag varit nära vänner och arbetskamrater i snart 25 år, vilket jag uppskattar mycket.

2015 kommer vi att satsa mycket på våra tävlingar på JumpClub. Det är dags för ”JumpClub extra allt” – där vi bjuder på uppskattade miniclinics i samband med tävlingarna i maj och juni. Då kommer vi också att ha kval till Falsterbo Childrens Challenge, ett kval till den nya 4-årsserien med final i Falsterbo, vi kommer att ha en omgång av ponnyallsvenskan Elit, zonfinal i Sveland Cup, Butet Challenge kommer tillbaka och RS Cup-final så nog finns det mycket att se fram mot där.

Vi jobbar med att förbättra utseende och funktioner på jumpclub.se, och vi kommer att ha mer filmer och träningstips. Dessutom blir det en tripp till Arezzo i mars i år igen, där många JumpClub-ryttare kommer att delta.

Linn Backman och Sylve har jobbat tillsammans med hästarna hemma på Rekasta i mer än ett år nu - och tillsammans har de ett gäng fina unghästar på gång inför 2015.
Linn Backman och Sylve har jobbat tillsammans med hästarna hemma på Rekasta i mer än ett år nu – och tillsammans har de ett gäng fina unghästar på gång inför 2015.

Hemma i stallet på Rekasta har vi ett gäng nyinköpta fina 4-åringar, som blir 5 nu när klockan har slagit midnatt. Det ska bli jättespännande att se vad det kan bli av dem. Det är fyra väldigt olika hästar med fin karaktär och ett fint hopp med spännande härstamningar. De är efter Lordanus, Made in Semilly, Diamant de Semilly och Kannan.

Hästarna rids och utbildas av Linn som gör ett fantastiskt bra jobb med hästarna. Vi har jobbat ihop i över ett år nu, och det fungerar jättebra.

Nyårslöfte då? Ja, jag har ett – eller åtminstone ett mål. Det är ”Carpe Diem”, att fånga dagen, mera. Och då menar jag med allt vad det innebär, men framför allt att vara mer delaktig hemma på gården.

Nu ska jag börja förbereda mig för den stora nyårsfesten med Ivans familj och vänner här i Havanna i kväll.

Gott slut, och ett riktigt Gott Nytt 2015

Sylve