Sylves Falsterbo

 

Sylve Söderstrand hade mycket att göra under fredagens nationshoppning. Här följer han spänt en av de svenska ryttarna.
Falsterboveckan 2014 var en stor succé för Sverige och för Sylve Söderstrand som förbundskapten. Här sammanfattar han lite kort en av årets mest hektiska veckor.

Med lite distans till årets Falsterbotävlingar fick Sylve Söderstrand, som hade en hektisk vecka på plats, summera vad han tyckte om årets största internationella utomhustävling på svensk mark.

– Först och främst måste jag säga att Falsterbo är fantastiskt på väldigt många sätt. Viljan att hela tiden utvecklas, att allt ska bli bättre hela tiden för alla inblandade är något som imponerar. I år var det en ny bana, ny läktare, förbättringar i stallområdet, i utställarområdet och så vidare. Dessutom började man att förbättra stora gräsbanan dagen efter att tävlingarna var över för i år. Det finns ett oerhört driv i organisationen som aldrig slår sig till ro och är nöjda med det som finns.

För Sylve var fredagen den viktigaste dagen under veckan. Då avgjordes Nations Cup, lagtävlingen där helt plötsligt hela häst-Sveriges blickar riktas mot laget. Precis som för vilken förbundskapten som helst finns det lika många åsikter om laget och laguttagningen som det finns människor.

Sylve valde att satsa på ett yngre lag, en satsning som höll. Sverige slutade på andra plats, bara ett fel efter Tyskland, där de svenska ryttarna alla presterade var sin felfri runda.

– Det kändes väldigt roligt att få med sig en så bra placering. Både Alexander och Douglas är inte så rutinerade i de här största sammanhangen, men gjorde det mycket bra. Peder och Sibon fick vara ankare i laget, trots att Sibon nyss avancerat till de största klasserna och Rolf är förstås alltid en pålitlig ryttare, även om han red en orutinerad häst.

Vem som blev ”årets svensk” i Falsterbo var lätt att räkna ut. Alexander Zetterman red med 0+4 fel i laget, och vann sedan Grand Prix-hoppningen till jättepublikens stora förtjusning. En insats som både gladde och imponerade på Sylve.

– En helt fantastisk helg av Alexander. Det finns knappt ord som beskriver vad han presterade.

Men Sylve hade också andra uppdrag. Dels som tränare för Linn Backman och Elin Uppling, som slutade trea respektive tvåa i sexårshoppningens final (Läs mer här).

– Jag känner mig stolt över deras insatser. De red felfritt hela veckan igenom, och det är inte så lätt att göra det på unga och orutinerade hästar.

Sylve var dessutom aktiv i JumpClubs monter, och hade tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson ett miniseminarium som var mycket välbesökt och uppskattat (läs ett referat här).

– Det var också roligt att så många ville komma och lyssna på Angelica Augustsson och Douglas Lindelöw i vårt tält. Dessutom hade vi mängder av besökare och knöt nya och spännande kontakter under veckan, förklarar Sylve. (Här kan du läsa vad Angelica berättade om).

För ett år sedan, i en krönika i Tidningen Ridsport, lanserade Sylve en idé om att ha en finaltävling för Childrensryttare (12-14 år) under Falsterbotävlingarna. Redan i år var idén en verklighet och JumpClub hade två ryttare till finalen genom Louise Hammargren och Kajsa Björe, som båda gjorde fina insatser (läs mer här).

– Att låta unga ryttare vara med och tävla på det här viset känns som en väldigt bra utveckling, menar Sylve, som ser fram mot nästa års Falsterbotävlingar, även om det är massor av spännande evenemang – till exempel ett VM – som kommer att klaras av innan det är dags igen.