Sylve sammanfattar Falsterbo

En vecka sedan Sveriges fina andraplats i Nations Cup i Falsterbo, och för förbundskapten Sylve Söderstrand är förberedelserna inför EM i full gång. Men vad hände egentligen under Falsterboveckan? Här summerar Sylve en intensiv period i ord och bild.

”För oss så startade det på allvar på onsdagen. Då var det veterinärbesiktning och det är skönt när den är över och man vet att allt är under kontroll. Landslaget bjöd också in till presskonferens på eftermiddagen och det var nog 25-30 journalister på plats så intresset var stort.

Under hela Falsterboveckan har vi hyrt ett hus som blir något av en samlingspunkt för landslaget och för oss. Eftersom det var en hel del nya ansikten i truppen så hade Henrik Gustafsson från SOK en aktivitet för att knyta ihop gänget mer.

Senare på kvällen var vi bjudna till något som kallades för Nostalgisk Sponsorträff. Falsterbo bjöd och där fick vi se en kavalkad över de svenska ryttarnas framgångar från 1990-talet och framåt. Det var väldigt trevligt gjort med filmsnuttar, intervjuer, musik och bilder och en härlig boost inför veckan som väntade. Ulrika Hedin hade sammanställt det här materialet på ett mycket proffsigt sätt och även om jag har varit med nästan hela tiden så blev jag ändå förvånad över hur fina resultat våra ryttare har gjort.

Tävlingsmässigt så började det bra redan på torsdagen med många fina rundor och alla ryttare utom två inkvalade till söndagens Grand Prix redan första dagen. Alexander Zetterman och Nicole Persson klarade sedan kvalet på lördagen, vilket gjorde att vi hade alla tolv ryttare som ville rida GP inkvalade och till start. Det har aldrig hänt tidigare.

På torsdagskvällen hade vi den traditionsenliga middagen i huset, dit ryttare med familjer är välkomna. En jättetrevlig kväll med mycket god stämning. Carina Skoog, SOKs sportchef, fanns på plats och hade lite peptalk. Hon som inte känner oss sedan tidigare tyckte att det var väldigt positiv stämning och ett härligt gäng hon mötte.

Viktig fredag
För oss i landslaget är fredagen den allra viktigaste dagen. Då är det Nations Cup. Tävlingen var ju fantastisk med felfria rundor i första omgången av Peder Fredricson och Douglas Lindelöw, en fin runda av Helena Persson men tyvärr lite för sakta och fem fel och för Henrik von Eckerman var det ju så bra, men ett retligt nedslag på sista hindret. Fyra fel gjorde att vi delade tredjeplatsen med Schweiz inför andra omgången medan både Tyskland och Holland hade noll fel.

I andra rundan gjorde Peder en ny perfekt runda med All In, som den hästen hoppar! Douglas häst hoppade bra, men han red lite för långsamt och fick fem fel efter nedslag på näst sista hindret. När både Helena och Henrik sedan satte var sin perfekt nolla så var vi verkligen med i matchen och det blev väldigt spännande innan det stod klart att vi delade andraplatsen med Tyskland. Åt Holland gick det inte att göra så mycket åt, de behövde bara använda tre ryttare som alla red felfritt.

Och återigen bevisade vi att vi är bäst i andra rundan i Nations Cup, inte sämst som många vill påstå. Vi var bäst i andra rundan i Rom, Rotterdam och nu i Falsterbo, och visar än en gång att vi kan hålla ihop ridningen och laget och verkligen leverera. Så nu kanske vi kan få tyst på det där skitsnacket en gång för alla!

Det var verkligen bra att få den där andraplatsen, men året serie är otroligt jämn och om alla resultat går emot oss i de två sista omgångarna kan vi hamna på den där retliga åttondeplatsen som gör att vi inte får rida finalen i Barcelona – något som vi verkligen vill göra. Det som ligger oss i fatet är att vi inte har vunnit någon omgång. Holland och Sverige slutar ju på samma poäng men i kraft av segern i Falsterbo ligger holländarna före i tabellen. I mitten av augusti, efter Dublin vet vi. Just nu kan vi bara hoppas.

Fantastisk Grand Prix
Sedan var det söndagen och Grand Prix. Fantastiskt att ha med tolv ryttare till start, och ännu mer fantastiskt att ha fyra i omhoppning. Och slutresultatet två, tre och fyra är otroligt bra. Charlotte Mordasini imponerade. Hon har varit trea i GP förut, men aldrig i en femstjärnig GP. Hon är verkligen en ryttare att hålla koll på.

Jag är oerhört nöjd med våra yngre ryttare i Falsterbo. Sex av de i landslagstruppen är mellan 22 och 27 år – och de levererar fantastiskt fina resultat. Det känns riktigt lovande.

En annan höjdpunkt i Falsterbo är Childrens Challenge. Det var väldigt hög klass på ryttarna och Maria Gretzer och Lasse Parmler gjorde ett bra jobb som inverkansdomare första dagen.

Fokus på EM
Nu blir det fullt fokus på EM. 10 augusti ska laget vara definitivt, och i dagsläget har jag tre ekipage klara: Douglas Lindelöw och Casello, Helena Persson och Bonzai samt Henrik von Eckerman och Cantinero eller Gotha.

Sedan har vi ett antal alternativ som jag tittar på och ryttarna är nu ute och tävlar internationellt på olika platser. Alla svenska landslagsryttare, utom Henrik, kommer till Varberg, och efter tävlingarna där ska vi sätta oss ner och bestämma hur truppen ska se ut och hur vi lägger upp planen till EM.

För övrigt har jag varit på Gotland ett par dagar, utan vare sig Internet eller mobiltäckning. Ganska skönt det också, som kontrast mot den intensiva period som har varit.”

Text: Sylve Söderstrand
Foto: Ivan Zulueta Flores