Sylve analys: Våga tro på dina drömmar

Sylve konstaterar att man aldrig ska vara för snabb med att döma någon och att det gäller att hjälpa och stötta elever för att hjälpa dem att uppnå sina mål och drömmar.

Sylves analys handlar om hur viktigt det är att stötta och uppmuntra den som tror på någonting och har en dröm. Som tränare har han ett exempel – Världscuptrean Catch Me Not S.

För nio år sedan kom Ebba Berglöf till en träning med en egensinnig 4-åring som hon kallade för Charlie. Ganska snart lämnade Charlie ridbanan, med Ebba på ryggen. Efter cirka tio minuter kom häst och ryttare tillbaka igen – och ganska snart upprepades samma sak igen. Hästen försvann från ridbanan och Ebba lotsade honom långsamt tillbaka. Det här pågick hela ridpasset och jag tror att Ebba lyckades få Charlie att hoppa ett litet kryss två gånger under lektionen.

Charlie heter egentligen Catch Me Not, och har just slutat trea i Världscupfinalen i hoppning!

Hade någon sagt till mig för nio år sedan att Charlie en dag skulle bli en världsstjärna hade jag verkligen inte hållit med eller tagit det på allvar. Jag hade nog mera trott på att jag själv skulle kunna åka till månen.

Som tränare är det mycket viktigt att inte underskatta sina elever och de hästar man jobbar med, även om jag kanske inte i dagsläget ser det som kanske finns att ta fram.

Jag underskattade verkligen Ebba och Charlie där för nio år sedan. Jag tyckte att man inte borde välja en så svår häst, när det fanns så många som var enklare. Som tur var lyssnade inte Ebba på mig då, utan fortsatte att tro på sin häst.

Låt inte dina egna begränsningar sätta stopp för vad som kan ske i framtiden.

Lika viktigt är det att som tränare aldrig ta bort drömmen som varje ryttare har. Tvärt om – var med och stötta och gör vad du kan för att just din elev ska lyckas.

Det är bara att lyfta på hatten. Först till det som Ebba har gjort och nu Peder Fredricson som har trott på Charlie och gjort honom till en världsstjärna. De har på ett mycket proffsigt sätt tagit fram det bästa ur denna speciella häst.

Till saken hör att både Ebba och Peder är oerhört skickliga med stor erfarenhet, så någon tur kan man inte påstå att det handlar om. Mer ett resultat av målmedvetet och skickligt arbete.

Stort grattis till Ebba och Peder! Ni har visat nu i helgen att drömmen kan bli sann.

Sylve Söderstrand