”Svenskarna var fantastiskt bra”

Göteborgstävlingarna är över för i år, och som förbundskapten kan Sylve inte vara mer nöjd med årets insatser.

– Svenskarna var fantastiskt bra i det starka startfältet, berömmer Sylve och berättar mer om vad som hände under dagarna.

Jag kom inte hem till Rekasta förrän sent måndag eftermiddag, kan lova att jag var rätt trött – men nöjd.

För efter en intensiv tävlingshelg hade vi möte med SOK (Svenska Olympiska Kommittén) som samlat ryttarna som står på långa listan inför Rio. Vi fick en mycket intressant föreläsning av Henrik Gustafsson och gjorde också en hel del grupparbeten som var nyttiga. Fokus låg på hur man måste jobba med sig själv för att hitta rätt fokus. Det var ett bra upplägg och vi fick bland annat sätta ord på olika situationer som kan uppstå och försöka förstå hur vi ska hantera dem. Själv tyckte jag det var väldigt intressant och jag tror ryttarna också uppskattade det.

Vi fick också positiva besked från SOK om att få mer pengar så att vi kan fortsätta vår satsning mot OS 2016.

Sedan kan man bara konstatera att en sådan här helg handlar väldigt mycket om möten, nätverkande, presskonferenser och andra typer av träffar. Det gäller verkligen att utnyttja tiden.

En av presskonferenserna handlade om att Volkswagen Grand Prix vässas ordentligt när den första deltävlingen i Varberg uppgraderas till en internationell trestjärnig tävling. Vi kommer att få tre eller fyra klasser under det meetinget som ger rankingpoäng, och det är otroligt värdefullt.

Det ser man bara på hur många ryttare i Tyskland, Holland, Frankrike och Belgien som finns med på rankinglistan, och en av de viktigaste anledningarna är att de har så många internationella tävlingar på hemmaplan. Att vi nu får en sådan tävling i Varberg är väldigt roligt och väldigt värdefullt. Vi behöver verkligen fler sådana här tävlingar i Sverige. Per Johansson och Gregor Tovek ligger tillsammans med Volkswagen bakom den här mycket viktiga satsningen.

Att vi i Sverige har många duktiga ryttare som håller måttet internationellt visste jag, men ändå känner jag mig nästan överraskad över det fantastiska resultat som ryttarna har levererat. Jag tror aldrig vi har varit så framgångsrika i Göteborg tidigare, och det i ett startfält som höll riktig världsklass. Fem segrar, ett gäng andraplatser och dessutom topplaceringar i varenda klass är ett otroligt styrkebesked. Att det dessutom är många ryttare som är med i toppen visar på bredden.

Det känns riktigt bra att få börja året på det här sättet. Det är verkligen fantastiskt för svensk hästsport.

Jag är också väldigt glad för Lövsta Future Challenge som såg till att vi fick flera U25-ryttare med samt att vi fick en bra sjuårsklass i Göteborg, något som inte minst de internationella ryttarna uppskattade, men självklart även de svenska ryttarna – och den fantastiska publiken.

Det var så att jag fick rysningar när samtliga på läktaren stod upp och sjöng nationalsången för Peder efter hans seger i Grand Prix på lördagskvällen. Det var som om taket var på väg av.

Kan också konstatera att Peder och även Henrik i dagsläget har ett försprång jämfört med sina lagkamrater när det gäller hästmaterial. Båda har ett flertal riktigt bra hästar i stallet, medan övriga behöver jobba för att bredda och förbättra sitt hästsbestånd. Precis som jag sa efter Amsterdam så har Peder i All In en otroligt komplett häst med väldigt mycket kapacitet. Att han redan kunde vinna en så stor femstjärnig Grand Prix kanske jag inte hade väntat mig, men det bevisar bara hur bra häst och ryttare är tillsammans.

Jag tycker också att banorna blev bättre och bättre ju längre helgen gick. Det märks att Santiago, som jag verkligen tycker är en bra banbyggare, mest har byggt utomhus och att han behövde lite tid på sig för att hitta rätt nivå på den här arenan. Men både Grand Prix-klassen och Världscupens banor höll världsklass. Banan innehöll många tekniska svårigheter men utan att hästarna riskerade att ta stryk. Han bygger på ett sådant sätt att marginalen för ryttaren är liten, du får inte missa en millimeter får då har du nästan garanterat ett fel.

Ska man leta efter något litet minus är det att dagarna blir väldigt långa för alla och att tidsprogrammet kanske borde ses över. Tänker till exempel på alla duktiga hästskötare som nog har haft en jobbig helg i Göteborg.

Text och foto: Sylve Söderstrand