Stark svensk insats i Rotterdam

Det svenska nationslaget tog en ny, fin tredjeplats vid tävlingarna i Rotterdam. Och förbundskapten Sylve Söderstrand var mer än nöjd.
– Vi är väldigt nöjda med insatsen, många nationer kom med riktigt starka lag och vi hänger med bra.

Rotterdams omgång av högstadivisionen i Nations Cup avgjordes på midsommarafton. En riktigt trevlig tillställning med svenska ögon sett. Tävlingarna, som har växt till en av de mer prestigefyllda på Europatouren, hade lockat riktigt starka lag till start.

Sverige låg femma efter första omgången, där man hade dragit på sig fem fel, efter ett tidsfel var av Helena Persson och Peder Fredricson, samt ett nedslag var för Henrik von Eckerman och Douglas Lindelöw.

– Maxtiderna har varit kort satta hela helgen. Nationshoppningsbanan var bra byggd, annars har väl banorna under meetinget varit så där, berättade Sylve.

Tyskland hade alla ekipage i mål med noll fel efter första omgången, men laget ramlade ner till fjärde plats efter andra omgången då ryttarna samlade ihop 12 fel totalt.

– Där ser man hur små marginalerna är i den här sporten, och hur snabbt det svänger. Tyskland kom med ett superstarkt lag och var klockrena i första omgången, men red med 8-8-4 och 0 fel i andra omgången.

Sylve konstaterade också att många av de andra länderna är lite förvånade över Sveriges fina resultat i Nations Cup, då man på pappret inte ser ut att ha det där riktiga superlaget.

– Men det lag vi ställde på benen i Rotterdam är väl i princip det bästa vi har för närvarande, menar Sylve.

I andra omgången gjorde Sverige en ännu bättre insats. Både Henrik och Peder red helt felfritt den här gången, medan Helena fick ett nedslag och Douglas två.

– Jag är väldigt imponerad av Helena Persson. Hon rider inte på den här allra yttersta nivån lika ofta som de andra, men när hon väl får chansen gör hon det jättebra. Hon har en mycket hög lägstanivå. Det var bra även i Grand Prix-klassen men tyvärr fick hon ett nedslag på sista hindret där, berättar Sylve.

I söndagens Grand Prix var både Henrik och Douglas dubbelt felfria och placerade.

Nu väntar uppladdning inför Falsterbo, som också är den sista deltävlingen där Sverige får räkna poäng i Nations Cup. En plats bland de tre bästa där och Sverige klarar målsättningen att hålla sig kvar i högstadivisionen och poängen lär också räcka till en biljett till Barcelona-finalen senare i höst.

– Efter Falsterbo ska vi också sätta oss och på allvar börja forma vårt EM-lag. I dagsläget har jag en 8-10 ekipage som är tänkbara, avslutar Sylve.