Sommarlov väntar för 4-åringarna

Idool (tv) och Cinnamon gjorde bra insatser vid JumpClubs tävlingar. Nu väntar sommarlov.

Rekastas unghästar har tävlat färdigt för våren. Nu väntar ett skönt sommarlov i sex veckor innan det är dags att börja arbeta igen.

”Examen” blev kvalet till Falsterbos 4-årschampionat i mitten av juni på Rekasta. De tre hästarna gjorde alla var sin bra runda, men fick inte tillräckligt med poäng av domarna för att kvala till finalen.

– Utifrån sina förutsättningar och var de låg utbildningsmässigt tycker jag att alla gjorde en bra insats. Däremot var de inte alls så långt komna i utbildningen som de hästar som låg i täten, konstaterade Sylve.

Sylve varnar för att rida för mycket på 4-åringarna. Det finns en risk med att utbilda dem för mycket och för tidigt.

– Jag har själv gjort det misstaget, att man ökar kraven lite för snabbt och för mycket på begåvade hästar och till slut har man gjort för mycket. Då riskerar man att få en häst som blir mentalt undergiven och som inte tycker det är särskilt roligt – något som är svårt att få bort sedan.

Lafayette var felfri i klassen, medan Cinnamon och Idool hade ett nedslag var.

– Lafayette gjorde sin bästa runda hittills. Hon är lite låst i ryggen just nu men har en stor kapacitet och är väldigt klar på hinder. Hon blir också mer och mer ridbar hela tiden och utvecklas på ett bra sätt. Hon är visserligen ädel, men en stor häst och har inte riktigt vuxit i sin kropp, berättar Sylve.

– Cinnamon har växt massor och är som en 15-årig grabb som har växt massor med centimeter på kort tid. Motoriken och koordinationen är inte riktigt i fas men han har ett jättestort hopp och stor kapacitet och kommer att bli bra. Just nu är han lite unghästseg och kommer att må väldigt bra av ett sommarlov, tror Sylve.

Den som har lättast för sig för tillfället är Idool, som också är lite mindre än sina två stallkamrater.

– Allt är så enkelt för Idool, han tar aldrig i. Däremot är han försiktig, precis som de andra två, och rättar sig väldigt bra om han är i ett hinder. Jag tror att han stor kapacitet och det ska bli spännande att se hur han utvecklas.

Sylve menar att det som är viktigt att titta på är just hur unghästarna rättar sig om det blir lite fel ibland. Det är lätt för dem att få ett nerslag för att de tappar koncentrationen och kanske tittar på något som händer utanför banan, men då gäller det att de i nästa språng fokuserar på hindret igen och hoppar noggrant utan att för den skull bli spända.

Nu har hästarna släppts på bete och tas inte in igen förrän i början av augusti. Då ska de försiktigt ridas igång igen och tanken är att de ska vara med på det kval till Elmia som arrangeras på Rekasta första helgen i september.

– Troligen kommer de inte att tävla något innan det, utan möjligen åka iväg på någon pay & jump eller bara åka bort och hoppa en liten bana. De har visat att de sköter sig väldigt bra på tävling så det är inte nödvändigt att tävla dem särskilt mycket.

Skulle någon av hästarna klara kvalet och ta sig till Elmia får de tävla några gånger inomhus innan det är dags för en ny vila.

– Som mest kommer de att göra 10-12 starter under året, beroende på om de går till Elmia eller inte. Går de inte vidare blir det färre starter. Det gäller att inte ha för bråttom och hela tiden vara lyhörd och uppmärksam på hur hästarna utvecklas, förklarar Sylve.

Det här är 4-åringarna på Rekasta:
Idool, val ca 167 cm
e. Zirocco Blue VDL-e. Emilion. Uppf. B. Ruitenberg-van der Veen, äg. Jumper Horses Sweden

Cinnamon, val ca 173 cm
e. Kannan- Cortez, uppf. Marika Andén, äg. Jumper Horses Sweden

Lafayette, sto ca 170 cm
e. Lordanos-Landadel, uppf. Franz Albers, äg. Jumper Horses Sweden

Här är filmer på 4-åringarnas start i kvalet till Falsterbos 4-årschampionat 13 juni.

Cinnamon

Idool

Lafayette