SM-guld till JumpClubs ponnyryttare

Det blev verkligen tredje gången gillt för JumpClub. För första gången vidare till andra omgången, och då blev det SM-guld direkt.
– Det här är verkligen en dag att minnas, för lång tid framöver, konstaterade Lotta Björe nöjt.

Uppladdningen blev lite annorlunda än vad ryttarna hade tänkt sig. Dagen innan fick de beskedet att en klubbens lagponnyer – Nik Nak Paddy Whack – varit tvungen att avlivas på grund av ett alltför svårt kolikanfall. Joel Torstensson och Paddy var till exempel tvungna att rida felfritt i den sista grundomgången för att laget skulle ta sig till final – och lyckades.

– Vi var alla lite ledsna för det som hänt familjen Torstenson och deras fina ponny, men vi bestämde oss för att rida för deras skull och försöka göra det extra bra för att hedra dem. Det kändes lite högtidligt men gjorde nog oss också extra fokuserade på uppgiften, trodde Lotta.

För när tävlingarna väl drog igång fanns inga ledsamheter. Tidigare år hade laget misslyckats med att ta sig vidare till andra omgången. I år var det ingen tvekan om det skulle gå vägen. Efter första omgången var det bara JumpClub och Stöcke från Umeå som hade tre ekipage med noll fel.

Nathalie Persson, Ard Chuan Delight är nya i klubben och har på grund av skador inte kunnat vara med i tidigare omgångar. Men nu i första lagstarten var det inga problem. Ekipaget nollade iskallt på den tuffa banan. Ebba Lindbergson och Munsboro Cross ville inte vara sämre. Noll fel och ett perfekt utgångsläge.

Lagets minst rutinerade ekipage, Fredrica von Celsing och Jessame Calco, gjorde så bra de kunde men tre bommar föll. Därmed skulle Kajsa Björe och Törnrosa få avgöra JumpClubs fortsättning. Men det fanns inga tveksamheter hos Kajsa och Törnrosa. En säker nolla och laget var klart för andra omgången innan D-ponnyerna skulle börja.

I den andra omgången, som reds över exakt samma bana, blev det också samma resultat. Felfritt för Nathalie, felfritt för Ebba och åtta fel för Fredrica. Det betydde att Kajsa faktiskt skulle ha råd med ett nedslag och JumpClub kunde ändå ta hem guldet. Men ekipaget var aldrig nära någon bom och med en felfri ritt kunde JumpClub-ryttarna fira trots att en kategori återstod.

– Det var verkligen härligt att få göra det som storhästarna har lyckats med tidigare, få vinna ett SM-guld. De var verkligen duktiga och det känns också inspirerande för alla som var med omkring och fick uppleva vinnarkänslan, menade Lotta.

Men ryttarna var lite bekymrade ett tag – för var fanns den berömda hejarklacken? Den dök upp lagom till andra omgången och gav ryttarna lite extra råg i ryggen och kunde därför vara med att fira guldet direkt efter ritterna.
Något större firande blev det dock inte, det får vänta till senare. Kajsa Björe är till exempel redan på väg till Hagen i Tyskland för att rida childrensklasser med Little Grace.

– Det är faktiskt synd att man inte utnyttjar den här fantastiska tävlingen mer och använder den som observationstävling för ponnyer, children och juniorer. Här finns allt, perfekt miljö, jättebra banor och en internationell atmosfär. Dessutom var underlaget helt perfekt i år, menade Lotta Björe.

Speak Your Mind

Samarbetspartners