Slutrapport från Las Vegas

Vilken final – och vilken avslutning. Sylve summerar Världscupfinalen 2015.

Precis som jag sa innan skulle det här kunna bli något av de unga ryttarnas mästerskap. Bertram Allen, 19 år, trea. Jos Verlooy, 19 år, femma, Douglas Lindelöw, 24 år, åtta, Lucy Davis, 22 år, nia och Martin Fuchs, 22 år, elva.

Douglas fortsatte att leverera även sista dagen. Totalt kom han femma i final klassen med sina 0+8 fel – där ingen var helt felfri i andra rundan. Ett fantastiskt bra mästerskap av Douglas.

Att Steve Guerdat skulle vinna var ändå ingen riktig överraskning. Han har ett sådant otroligt fokus i allt han gör och med två nedslag att gå på inför avslutningen kändes det ganska säkert. Men sista oxern var svår, den var stor och stod så nära ur svängen.

Finalarrangemanget kan man väl sammanfatta med ett – sådär… Banbyggeriet var för komplicerat, även om det blev bättre och bättre. Underlaget var för stumt och första dagen släppte det dessutom. Det fanns ingen riktig spänst i underlaget och framför allt de äldre hästarna hoppade inte bra utan blev sämre och sämre.

Att det var relativt nya hästar med i toppen får nog tas som ett tecken på att underlaget blev för hårt att hoppa på i fyra dagar.

Nu lämnar jag Las Vegas, som är en konstig stad där allt är fruktansvärt dyrt och där alla spelar otroligt mycket, för att bege mig till Havanna på Kuba. Det blir verkligen som att komma till en annan del av världen.

Text och foto: Sylve Söderstrand