Slutrapport från EM: Man måste tro på det man gör

Sylve fick kritik för att han siktade för högt med sitt lag - men konstaterar att man aldrig kan vinna om man inte tror på det man gör.
Sylve fick kritik för att han siktade för högt med sitt lag – men konstaterar att man aldrig kan vinna om man inte tror på det man gör. Något som var sanning redan på 1700-talet.

Sylve har fått lite distans till årets EM i hoppning, och konstaterar att det finns bra saker att plocka med sig även om resultatet inte gick riktigt som förväntat. Läs hans slutrapport här:

”Det har varit ett väldigt intensivt mästerskap med både med- och motgångar. Jag har fått en hel del kritik för att jag trodde att vi kunde vinna innan – något som vi inte lyckades med. Men för mig är det viktigt att alla verkligen tror att man kan lyckas när vi går in i mästerskapet. För om vi inte tror att vi kan nå framgångar så har vi redan misslyckats. Det är omöjligt att få ett bra resultat om vi känner oss slagna på förhand.

Därför har vi jobbat mycket med teamet så att alla i tanken tror på det vi gör.

Ingen åker väl till en tävling med en häst i toppform och med rätt förutsättningar för att nå framgång och tänker ”i dag kommer det inte att gå bra”. För då kommer det att gå dåligt. Varför ska man inte försöka vinna om det finns möjlighet?

Det svänger i den här sporten
Som sagt, det blev en del kritik och funderingar på hur jag kunde sikta så högt. Men faktum är att alla ryttarna som var med i laget har någon gång slagit alla ryttare som var med.

Och det faktum att Belgien, som vann högstadivisionen i Nations Cup ganska klart, inte kom med till andra omgången och därmed inte heller får rida OS nästa år, visar hur det kan svänga i den här sporten. Tyskland har i år inte vunnit en enda Nations Cup-deltävling, och missar dessutom finalen i Barcelona, men på EM tog de silver – även om målet för dem var guld. Spanien är ett tredje exempel på hur det svänger i den här sporten – de åkte ur Nations Cups förstadivision som tionde lag, men här slutade de sexa och tog en av tre åtråvärda OS-biljetter.

Rolf-Göran fick också pris under EM när Holsteinerförbundet fick pris som årets hopphästägare 2014 för Casalls - och Rolf-Görans prestationer. Här är Rolf-Göran och ordförande Jan Lüneberg.
Rolf-Göran fick också pris under EM när Holsteinerförbundet fick pris som årets hopphästägare 2014 för Casalls – och Rolf-Görans prestationer. Här är Rolf-Göran och ordförande Jan Lüneberg.

EM slutade dock väldigt trevligt för svensk del. Framför allt genom de fina insatser som Douglas och Henrik gjorde i finalen. Douglas med fina 5+5 fel och Henrik, som kom in som femte reserv, red med 4+0 fel där sistarundan nog var det bästa jag har sett Cantinero göra. Med det resultatet slutade han femma i klassen och red hem ett antal värdefulla Euro till stallet.

Henrik vann dessutom 7-årsfinalen – och en fölunge, som förstås går till ägaren Madeleine Winter-Schultze. Men Madeleine har gett Henrik halva fölungen. Här finns en kul historia om framgångsrika fölungar: For Sale, som Henrik har ridit mycket under våren, är undan ett sto som Ludger Beerbaum vann som fölunge i Arnhem för ett antal år sedan. Ludger betäckte henne med For Pleasure och har nu tagit över For Sale och rider honom i större klasser.

Dessutom var det en härlig lördag när vår femteryttare Charlotte Mordasini red dubbelt felfritt över en mycket svår bana i Grand Prix-klassen och slutade trea.

Imponerande holländare
I övrigt så måste jag återigen säga att jag är djupt imponerad av Jeroen Dubbeldam och hela det holländska teamet. Både han och holländarna är väldigt värdiga vinnare. De håller alla en låg profil, är väldigt sportsliga och har en fantastisk laganda och sammanhållning i sitt team. Jag är imponerad av deras upplägg och skicklighet. Jeroens häst är inte alls lättriden och han gör det så fruktansvärt bra. Trots att den är het sitter han helt still och får hästen att kämpa med honom klass efter klass – framför allt när det gäller. Han har ett mycket bra upplägg och matchar verkligen sin häst så att den är bäst när det betyder som mest.

Det är också roligt att Spanien tog sig till OS. Sporten behöver ha några ”nya” länder med i toppen. Däremot var det synd att det inte höll hela vägen för Danmark, det hade betytt mycket för dem att vara med i Rio.

Själva laddar vi nu om för Nations Cup-finalen i Barcelona. Där har vi en tredjeplats från förra året som vi ska försöka att försvara – eller kanske till och med förbättra. Det gäller att våga sikta högt och tro på det man gör. Annars är det ingen idé att vara med.”

Text och foto: Sylve Söderstrand