Rätt träning för hopphästen

Att träna serier är alltid nyttigt för en hopphäst.
Att träna serier är alltid nyttigt för en hopphäst.

Genom rätt träning får du en häst som har större möjligheter att hålla sig frisk genom hela sin tävlingskarriär.

Det tar tid att bygga upp hästen så att den håller för att prestera på hoppbanorna. Bra och konsekvent träning och utbildning är en förutsättning för att kunna utveckla hästen så långt upp i klasserna som den har förmåga till.

Grunden är att hästen lär sig att arbeta på rätt sätt. Att den verkligen arbetar ”igenom” kroppen och förflyttar sin tyngdpunkt mer till sina bakben. Från den grunden bygger man sedan styrkan hos hästen så att den klarar svårare och svårare uppgifter.

Det är lätt – framför allt med begåvade och talangfulla unghästar – att allt för snabbt gå upp i klasserna utan att hästen har rätt styrka. Unghästen hoppar i början på sin naturliga spänst och vilja, men om inte styrkan byggs upp och den matchas på rätt sätt kommer den inte att utvecklas och bli den där topphästen som den hade kunnat bli med rätt träning.

En hopphäst behöver förstås ett bra markarbete, både med och utan bommar, för att bli starkare. Men hopphästen behöver också hoppa hinder för att utveckla sin styrka. Här gäller det att hitta balansen mellan att inte slita för hårt på hästen (hoppa för mycket och framför allt för högt) och att träna den rätt. Ett bra sätt är därför att använda sig av travhoppning och av olika typer av serier.

Träna serier

Klicka på bilden för att öppna övningen som Pdf-fil med beskrivning av hur du gör.
Klicka på bilden för att öppna övningen som Pdf-fil med beskrivning av hur du gör.

Travhoppning kan ske över kryss, rättuppståenden och oxrar och både med och utan markbom framför. För dig som ryttare är travhoppning bra för att träna upp taktkänslan och följsamheten över hinder. För hästen är det bra styrketräning eftersom den inte kan hoppa på fart, utan måste sätta bakbenen mer under sig i upphoppet.

Det finns mängder av olika serier som man kan sätta upp för att träna styrkan och tekniken hos hästen. Övningarna kan göras både på böjda och raka spår.

Det är bra att börja med enklare serier tidigt i unghästens utbildning. Det lär dem bland annat att tänka rakt fram och tvingar dem att bjuda i landningen. För unghästar är det viktigt att använda avstånd mellan hindren så att det blir så lätt som möjligt för dem att ta sig igenom. Det kan betyda att den kortgalopperade hästen som inte riktigt vill bjuda framåt från början måste ha lite kortare avstånd för att känna sig trygg och säker i hoppningen.

Den långgalopperade och ofta lite obalanserade unghästen behöver i stället en aning längre avstånd för att komma igenom serien på ett bra sätt. När dessa hästar blir säkrare och mer rutinerade använder man i stället ett lite längre avstånd för att lära den kortgalopperade hästen att komma framåt i hoppningen och inte bara hoppa uppåt. Och för den andra typen av häst kortar man avståndet för att lära den att vänta och runda av sitt språng.

Klicka på bilden för att öppna övningen som Pdf-fil med beskrivning av hur du gör.
Klicka på bilden för att öppna övningen som Pdf-fil med beskrivning av hur du gör.

Variera träningen och bygg på sakta
Den här typen av träning är bra att använda även för mer rutinerade hästar. Här kan man använda sig än mer av kortare eller längre avstånd för att få den effekt av träningen som man önskar. Dessutom kan man kombinera förändringen av avstånd med högre hinder. Men det är samma sak här som med all träning. Det gäller att öka svårighetsgraden successivt så att man inte har för bråttom. Och det är bara med den rutinerade och vältränade hästen som du kan få ett bra resultat av att både försvåra avståndet och höja hindren i serien. På den mindre tränade hästen får du välja att antingen höja hindren eller förändra avståndet från det normala.

En av de allra viktigaste bitarna i en hopphästs träning är variation. Det är förödande för både kroppen och psyket att sitta i ett ridhus/på ridbanan sju dagar i veckan och markarbeta eller hoppa. En häst måste få ett varierat arbete. Det gäller att hitta ett träningsprogram som passar just din häst. Att rida ut, klättra, skritta och trava långsamt på hårdare vägar (roadwork) och även att galoppera hästen på bra underlag är viktiga ingredienser i en allmän grundträning. Då får du en häst som tycker att det är roligare att arbeta och där chanserna ökar för att den håller sig frisk.