Rätt sätt att träna vattengrav

Så här tränar vi vattengravar på Rekasta. Hindren är uppbyggda av infångarstöd och vattenmattor i olika storlekar från Safety System. I mitten den minsta vattengraven som man börjar att trava över.
Så här tränar vi vattengravar på Rekasta. Hindren är uppbyggda av infångarstöd och vattenmattor i olika storlekar från Safety System. I mitten den minsta vattengraven som man börjar att trava över.
När hästen är avspänd lägger man upp bommar och rider an i galopp.
När hästen är avspänd lägger man upp bommar och rider an i galopp.

Vattengravar, överbyggda vatten och vattenmattor kan vara problemhinder för en hel del hästar. Med rätt träning går det oftast att lösa. Sylve och Lotta förklarar hur du kan göra.

Här hoppar hästen avspänt över den längsta vattenmattan (viktigt att det är vatten ifyllt för att få bästa träning).
Här hoppar hästen avspänt över den längsta vattenmattan (viktigt att det är vatten ifyllt för att få bästa träning).

I dag förekommer vattenmattor på i princip alla tävlingar, ofta redan i de allra lägsta klasserna. För att ett kval till unghästfinalerna i Falsterbo ska vara giltigt måste till exempel en vattenmatta ingå i klassen. Därför är det också viktigt att börja träningen av vattenmattor och vattenhinder tidigt, men att göra det på rätt sätt.

Till sist är det dags att galoppera över det "riktiga" vattenhindret, som är ett överbyggt vatten.
Till sist är det dags att galoppera över det ”riktiga” vattenhindret, som är ett överbyggt vatten. Foto: Ivan Zulueta Flores

En del av de problem som uppstår, framför allt på överbyggda vatten och vattengravar, är just för lite träning. För många kan den första kontakten med den typen av hinder bli på tävling, vilket inte är någon bra lösning. Framför allt inte om hästen tycker att det är lite obehagligt med vattenhinder.

Ju mer bekymrad hästen är för vattenhinder, desto oftare behöver den träna, för att lära sig att det inte är något farligt.  Som alltid när man ska få hästar att göra något som de kan tycka är obehagligt är det viktigt att du som ryttare ger rätt signaler. Du måste med ditt kroppsspråk och din attityd få hästen att förstå att det är du som bestämmer. Men du måste samtidigt vara lugn och inte bli irriterad eller rädd själv.

– Om hästar är rädda för något gäller det att själv vara lugn och inte bli arg. Du måste bygga upp hästens förtroende successivt och blir du upprörd och förbannad får du bara en spänd och stressad häst, förklarar Sylve.

Första steget till att få en häst som hoppar vatten bra är att börja med vattenmattor, som man gärna kan fylla med lite vatten när hästen hoppar själva plastmattan avspänt.

Nästa steg är att hoppa överbyggt vatten. Först med bara en låg bom över, sedan kan hindret byggas upp efter hand som hästen känns trygg i hoppningen.

För att förbereda hästen inför att hoppa vattengrav kan man träna på det överbyggda vattnet med häck framför, för att få det mer likt vattengraven.

Sista steget är att hoppa en vanlig vattengrav. Den får inte vara för lång från början och ha gärna en bom över för att få hästen att hoppa ett bättre språng. Träna även utan bom ibland.

Skapa förtroende
Hur du vänjer hästen vid vattenhindren beror på vilken typ av häst du har. Men det handlar om att skapa ett förtroende och få hästen att lyssna på dig och lita på dig.

Om hästen är lugn och avspänd kan du skritta hästen mot hindret och låta den titta lite närmare på det. Är ni fler som rider samtidigt är det lämpligt att gruppen delar upp sig och skrittar fram mot hindret från båda hållen. Hästar är flockdjur och i gruppen brukar det alltid finnas någon häst som inte bekymrar sig för vattnet utan går ändra fram till det, och så småningom följer de andra efter. Vänta tills alla hästar står lugnt framme vid vattnet och är avspända.

Om hästen i stället är spänd och rädd är det viktigt att inte rida rakt mot det ”farliga”. Ett vanligt fel är att ryttaren med hårda hjälper försöker tvinga hästen att gå rakt mot hindret – eller vad den nu är rädd för – vilket som regel leder till att hästen slänger sig bakåt eller åt sidorna och blir ännu mer rädd och spänd för det som hästen tycker är otäckt.

Du är ledaren
Här gäller det att visa att du är ledaren. Hästen ska lyssna på dina hjälper och i stället för att rida rätt mot hindret ska du rida parallellt med hindret och ställa den ifrån det den tycker är farligt. Från början kanske du måste vara flera meter ifrån hindret. Rid på en volt och flytta hästen successivt närmare för skänkeln varje gång du passerar och efter hand som hästen slappnar av. Det är viktigt är att hästen ska vara rak, eller ställd från hindret. Den får inte titta på det ”farliga” förrän den har slappnat av. Ge dig inte förrän hästen står lugnt och avspänt bredvid vattnet.

Ha gärna draghjälp första gångerna du hoppar vattenhinder. Det är också viktigt att vattenhinder är ordentligt infångade så att hästen inte har möjlighet att springa bredvid. Dessutom måste du själv vara mer bestämd och rida lite starkare för att verkligen få hästen att hoppa. Att hoppa längre vattengravar kräver också lite mer fart än att rida på ett vanligt hinder.

– Det är viktigt att du stöttar hästen hela vägen i anridningen även om du rider i ett lite högre tempo. Att rida mot ett vattenhinder som hästen står emot kräver både stadig skänkel och hand. Ett vanligt fel är att ryttaren lägger fram handen för tidigt, och då kan hästen bli osäker, berättar Lotta.

Fem tips för att få hästen att hoppa vatten
1. Träna ofta om din häst är rädd för vatten. Vattenmattor av olika slag bör vara med på varje träning. Hoppa inte högt utan låt hindret vara lågt, inbjudande och väl infångat.
2. Låt en häst som är säker och lugn på vatten vara draghjälp till din häst om den känner sig osäker. Det är framför allt viktigt för unga hästar så att de lär sig rätt från början.
3. Låt inte hästens första kontakt med en vattengrav/överbyggt vatten vara på tävlingsbanan. Se till att träna hemma i lugn och ro.
4. Håll dig och lugn och bli inte arg på din häst. Var konsekvent, tydlig och visa att du är ledaren.
5. Ta hjälp av någon annan ryttare, som kanske är starkare eller mer rutinerad, om din häst har problem med vattenhinder.