Proffsiga tävlingar

Nu pågår Gothenburg Horse Show. Självklart finns Sylve på plats i egenskapen av förbundskapten och han kommer att rapportera från tävlingarna här på webben. Torsdag var första tävlingsdag.

Så drog tävlingarna äntligen igång. Det är 39:e gången som det är tävlingar här i Scandinavium och man har flera gånger utsetts till årets bästa tävling av de internationella hoppryttarna. En utmärkelse det verkligen finns fog för. Tävlingarna är välarrangerade och allt sköts superproffsigt.

Som jag berättade i går så blir det väldigt många möten under en sådan här helg. I går passade Johan Lenz, Jonas Thornell, Annika Ersgård och jag att sätta oss ner och bestämma vilken veterinär som ska vara med på vilken nationshoppning under året. Vi har ju alltid någon av våra veterinärer med på de större tävlingarna.

Jag träffade också Jens Fredricson och vi åt middag ihop i går kväll. Jens har ju brutit benet och går på kryckor för närvarande, men har ändå fullt upp här nere som involverad i utmanarryttarna och huvudansvarig för ponnyer och childrensryttare.

Men det blir långa dagar, sista klassen var klar 23.15 i går och den första i dag började 10.00.

Sista klassen var en 1.50-hoppning, där Peder Fredricson och H&M Flip’s Little Sparrow var trea efter en fin omhoppning. Banan kanske var i enklaste laget, för det var väldigt många felfria så det blev nästan som en ny klass när det var dags för omhoppning.

Jag tycker att banbyggaren i stort bygger bra, han får ett helt okej utslag utan att hindren är jättestora. Däremot bygger han ibland lite ovanliga linjer som jag ännu inte bestämt mig för om jag gillar eller inte. Det blir också en del konstiga svängar. Samtidigt är arenan i Scandinavium mycket mindre än de flesta andra internationella banor i dag.

Det är roligt att våra U25-ryttare som fått chansen att rida här gör det så bra. Till exempel var Jonna Ekberg i omhoppning i 1.50-klassen och Petronella Andersson hade ett tidsfel. Alla fem som är på plats gör väldigt bra ifrån sig och det är bra att de får möjlighet att skaffa sig den här värdefulla erfarenheten.

Det också roligt att det är så mycket publik på plats trots att det är en vanlig torsdagskväll. Det sägs att alla biljetter är slutsålda under helgen.

Jag kan också konstatera att Göteborg bjuder på ett rätt trist väder, gråmulet och regn. Men å andra sidan så är man inte ute särskilt mycket under de här dygnen då vi bor på hotellet i anslutning till arenan och inte behöver sätta en fot utomhus under hela helgen, om vi inte vill.

I kväll är det 16 ryttare som slåss om de tio sista platserna i Världscupen på söndag. Petronella Andersson, Johan Lundh och Royne Zetterman är med bland dessa. Övriga svenskar är redan klara, men Peder och Amanda Ericsson kommer inte att rida Världscupen. De satsar på andra klasser i stället.

Text och foto: Sylve Söderstrand