Plus och minus från ponny-SM

Sundsvallsrosetter

Sundsvalls Ridklubb hade ordnat stora rosetter och mycket hederspriser till deltagarna vid årets inne-SM för ponnyer och children. Lotta Björe ger många plus till arrangörerna, men ett par minus till tävlingen som helhet.

Årets sista mästerskap i hoppning är avklarat och JumpClub fick med sig en medalj hem. Lotta Björe sammanfattar ponny-SM i Sundsvall med både plus och minus.

– Först och främst ska jag säga att jag kände mig negativ när jag åkte dit, men var positivt överraskad när jag åkte därifrån. Tävlingarna var proffsigt genomförda, det hade varit en del klagomål på underlaget tidigare men det fungerade bra nu och arrangörerna var verkligen generösa och hade lagt ner mycket jobb på detaljer som gjorde att alla kände sig välkomna och att det blev ett fint SM, konstaterar Lotta.

Men Lotta ser också en del svagheter i tävlingen, inte så mycket från arrangörens sida, som i regelverk och hur SM genomförs.

– Först och främst tycker jag att det ska vara två kval och en final även i inomhus-SM. Det var för många ponnyer och ryttare i kategori C och D som inte klarade av att ta steget från Medelsvår B direkt till Medelsvår A, menar Lotta.

Lotta vill i stället se samma upplägg som på ute-SM. Ett första kval i Medelsvår B, ett andra kval i Medelsvår B+ och en final i Medelsvår A.

– Då skulle vi sålla bort en del av de som inte borde rida Medelsvår A på ett mästerskap, tror Lotta.

När det gäller B-ponnyerna är ekipagen i dag så bra att Lätt A blir lite för lågt. Där menar Lotta att det vore bättre med ett första kval i Lätt A+ för att sedan rida kval 2 och final i Medelsvår B.

Saknar Stil-SM
Vid förra årets inne-SM anordnades det också ett stilhoppnings-SM i första kvalet. Själva stilresultatet hade inte något med slutställningen att göra, utan bestämde bara startordningen. Däremot utsågs de som fick högst poäng till SM-vinnare i stil efter första kvalet.

– Jag tycker det är trist att det har försvunnit till i år. Vid ute-SM var det final i en stilcup som var både krånglig och svåröverskådlig. Men som det var på inne-SM 2014 tyckte jag att det fungerade bra. Det här ger också ryttare som redan från början vet att de kan få det tufft i en SM-final i Medelsvår A en chans att ha något mer att rida för. Jag är dessutom lite rädd för att vi kan tappa bra och städad ridning med bra kommunikation mellan ponny och ryttare om Stilhoppnings-SM avskaffas helt.

Eftersom lördagens kval reds i bedömning A blev det egentligen bara en lång transportsträcka inför söndagens finaler och inte särskilt spännande. Något som hade kunnat åtgärdas genom att ha stilhoppnings-SM.

Men det som Lotta ogillade mest med årets upplägg av SM var tidsprogrammet. Finalerna reds på söndagen och childrens-finalen var inte avslutad förrän vid 17-tiden.

– Eftersom man nu har bestämt sig för att ha SM under höstlovsveckan måste man lägga tidsprogrammet så att tävlingarna inleds en dag tidigare och att finalerna rids på lördagen. Då kommer man också att få fler som har möjlighet att stanna kvar och titta eftersom de som åker långt troligen väljer att åka hem tidigt söndag morgon i stället för att sitta och köra hela lördagsnatten, menar Lotta.

– Jag tycker faktiskt att det är svagt av förbundet att godkänna en sådan proposition, anser Lotta bestämt.

Kajsa Björe kom fyra med Törnrosa och trea med Bright Eyes i årets inne-SM.

Kajsa Björe kom fyra med Törnrosa och trea med Bright Eyes i årets inne-SM.

Brons till Kajsa
För JumpClubs ryttare blev det ett helt ok SM. Bäst lyckades Kajsa Björe som var fyra med Törnrosa i kategori C och tog brons med Bright Eyes i kategori D efter omhoppning. Kajsa och Bright Eyes var ensamma om att ha noll fel med sig från kvalet, men i finalen blev det två nedslag och därmed var det tre ryttare som gjorde upp om medaljerna i en omhoppning.

– Att gå ut sist i en SM-final och ha råd med ett nedslag för att vinna, men sedan få två och hamna i omhoppning och sedan åka hem med ett brons är förstås jobbigt så där direkt. Men Kajsa har bara ridit honom i tio månader, det var deras femte Medelsvår A och andra inomhus så det var ett bra resultat, menar Lotta.

Lotta menar att de inte riktigt har hittat rätt betsling på Bright Eyes än, och därför kommer det att vara i fokus innan han får sin vintervila.

– Han blir lätt lite för het och springig, men det är en känslig ponny som har en del synpunkter så vi får laborera lite mer innan säsongen är över, förklarar Lotta.

Tanken var att Kajsa även skulle ha med sig Little Grace och rida Childrens-RM, som avgjordes samtidigt i Sundsvall, men Grace har precis kommit tillbaka från en lättare skada och därför kändes det inte rätt att ta med henne.

– Grace får därför tävla några gånger till innan det är dags för henne att ta det lugnt, men ponnyerna har tävlat färdigt för i vår, berättar Lotta.

– Men som helhet har det varit en mycket bra tävlingssäsong för Kajsa som vi är jättenöjda med. Det har vi gjort bra, konstaterar Lotta stolt.

Övriga JumpClub-ryttare nådde alla A-final, men tyvärr blev det inga placeringar. Ingrid Ravik var närmast med sin D-ponny Atterory Bye Bye Love, som bara är sju år gammal. Den var placerad vid ute-SM men har sedan fått tagit det lugnt och mest gått lägre klasser.

Årets inne-SM präglades av lite oflyt för Ingrid, som rev sista hindret i kvalet och hinder i början av banan i finalen för att sedan avsluta bra och hamna precis utanför prisplats.

– Jag tycker att hon får klart godkänt både med ponnyn och med hästen, även om hon själv inte var helt nöjd. Men båda är riktigt lovande och D-ponnyn en klar EM-kandidat så småningom. Även hennes häst är ett riktigt guldkorn som dock är känslig och inte särskilt rutinerad, menade Lotta.

Fredrica von Celsing och Ebba Lindbergson var båda med i kategori B, där inte mindre än fem ekipage klarade av att rida både kval och final felfritt. Ebba var ett av de felfria kvalekipagen, men hade också en tuff helg där hennes ponny i varje klass försökte att slänga av henne. För Fredrica, som har jobbat hårt med att ändra sin ridning, blev tävlingarna i Sundsvall ett bra avslut på säsongen då hon fullföljde båda omgångarna och därmed tog sig igenom sitt första inne-SM.

– Tjejerna som var där gjorde det bra. Flera andra av våra ekipage valde bort SM och satsade på Änglahoppet i Borås och tävlingarna i Helsingborg i stället, konstaterar Lotta, som inte ångrar att de åkte till Sundsvall.

Speak Your Mind

Samarbetspartners