Övning för samarbete

Att ha en bra kommunikation med sin häst är viktigt för ett bra tävlingsresultat. Här har Sylve och Lotta tagit fram en övning som tränar din och hästens samarbetsförmåga.
Att ha en bra kommunikation med sin häst är viktigt för ett bra tävlingsresultat. Här har Sylve och Lotta tagit fram en övning som tränar din och hästens samarbetsförmåga.

För att kunna rida bra på tävlingsbanan behöver du ha en bra kommunikation med din häst. Här har Sylve och Lotta tagit fram en bra övning som hjälper dig att träna din och hästens förmåga att samarbeta.

Målet med övningen är att kunna rida med så finstämda hjälper som möjligt och att få hästen att utföra det du vill på exakt rätt ställe. Det här kräver att du som ryttare har en bra plan för hur övningen ska genomföras, och att du har god framförhållning så att hästen förstår i tid både var och vad den ska göra.

– Den här övningen gör att du måste fokusera på hur din häst lyssnar redan direkt i landningen, annars blir det svårt för dig att klara av nästa hinder, förklarar Sylve.

Övningen passar alla typer av ekipage. För de mindre rutinerade ryttarna och hästarna håller man ner hinderhöjderna och kanske plockar bort ett hinder i serien.

Inled med att enbart trava över bommarna. Flytta ut hästens bakdel för innerskänkeln i bågen mellan bomserierna och sträva efter att få ett ökat stöd på yttertygeln. Ytterskänkeln rakriktar hästen mot nästa bomserie. Känn att hästen bibehåller takten både före, över och efter bommarna.
Lägg sedan till travhindret efter bommarna och stäm av takten med en eller flera halvhalter så att hästen fortsätter att vara lugn hela vägen. Bygg sedan på övningen efter hand och målet ska vara att du kan rida hela banan utan någon extra volt eller halt.

Hopptips1_14
Klicka på övningen för att få upp den som PDF-fil.

Upprepa övningen
Det här är en bana som du kan rida flera varv, vilket är bra träning både för din och hästens och uthållighet och koncentrationsförmåga. Ha hellre hindren lite lägre och gör övningen flera gånger i ett svep. Variera också din sits så att du växlar mellan lättridning och nedsittning i traven, och med lätt sits och att du är närmare sadeln i galoppen.

Så här gör du övningen:
1, 2 och 3 rids i trav, gärna med lite sidförflyttning i bågarna. Var noga med att rida rakt efter hinder 3 för att få en bra och planerad väg till 4.
Bryt av till trav och travhoppa 4. Fortsätt i galopp på bågen till hinder 5. Stäm av galoppen och känn att hästen är runt innerskänkeln i hörnpasseringarna och att den sedan blir helt rak till hinder 6.

Bryt sedan av till trav i god tid innan serien 6. Stäm av med halvhalter så att hästen bibehåller takten. Se till att både du och hästen är helt raka genom serien, och även landar rakt efter. Bryt av till trav och trava över bommarna (8). Gör lite tempoväxlingar i trav så att du känner att hästen är uppmärksam och fatta sedan galopp. Galoppera över 9, och var återigen noga med att hästen är rak och håller en jämn rytm.
Bryt av till trav och börja om från början igen.

Övningen har tidigare publicerats i Tidningen Ridsport