Övning för uppmärksamhet

Den här hoppövningen är bra för att träna både ryttarens och hästens uppmärksamhet.
Den här hoppövningen är bra för att träna både ryttarens och hästens uppmärksamhet.

Den här gången bjuder Sylve och Lotta på en hoppövning som tränar både ryttarens och hästens uppmärksamhet. Det gäller att planera i god tid för att få övningen att fungera så bra som möjligt.

Målet med den här övningen är att få hästen lydig och uppmärksam, både för förhållande och framåtdrivande hjälper. Du måste också kunna rida hästen med kontroll, få den att hoppa rakt och att gå runt innerskänkeln utan att för den skull skjuta ut ytterbogen.

Klicka på övningen för att öppna den som en pdf-fil.
Klicka på övningen för att öppna den som en pdf-fil.

Du inleder med att galoppera in i studsen (1) i höger galopp. Bryt sedan av till trav på kortsidan, i god tid innan du ska svänga till cavalettibommarna (2). Var noga med att hästen travar i samma takt före, över och efter bommarna, och även i svängen – där det gäller att få hästen runt vänsterskänkeln utan att den skjuter ut högerbogen eller svänger iväg med bakdelen – till travhindret (3).

Hästen ska landa i galopp efter hindret, och här tränar du din sits genom att stå upp i lätt sits i landningen och undvika att vara för snabb ner i sadeln. Forma hästen runt innerskänkeln och var noga med vägen till galoppbommen (4). Här gäller det att vända så att du kommer rakt över bommen och får en så bra väg som möjligt till nästa studs (5).

Fortsätt sedan i galopp och försök att hitta en så jämn rytm som möjligt till rättuppståendet (6). Det är viktigt att du rider korta och kontrollerade galoppsprång fram till hindret, i annat fall blir det väldigt svårt att få en bra sväng till bommen (7).

Avståndet mellan bom och studs (4-5) och hinder och bom (6-7) bör vara minst 20 meter. Ju längre, desto lättare.

Sedan gäller det återigen att samla ihop galoppen, få en så jämn rytm som möjligt och planera för den ganska korta vägen till hinder 8.

Eftersom det är relativt lång väg till sista hindret (9) gäller det att bibehålla rytmen så att hästen inte länger sina galoppsprång och springer iväg för mycket bara för att det närmar sig slutet på övningen.