OS kan börja

En kram till en stjärna. CueChanna var dubbelt felfri i Nationshopningen och fick en extra välförtjänt klapp.
Cue Channa och övriga svenska hästar är redo för OS i Rio, så också Sylve som ser fram mot tävlingen – hans sista som ledare för det svenska hopplandslaget. Foto: Ivan Zulueta Flores

Nu börjar det på allvar. I dag flyger Sylve och övriga ledare till Rio och på söndag lastas hopphästarna på flygplanet för att komma till OS. Här berättar Sylve om de sista förberedelserna, och förhoppningarna.

VägentillRio1

De fyra som ska rida i laget, Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckerman har varit i det närmaste klara länge. Rutinerade ryttare med massor av mästerskapsrutin. Det har mer hängt på deras hästar.

– För Peder har ju målet varit OS under en lång tid. Det var en av anledningarna till att han inte red EM förra året, för att förbereda All In för Rio. Malin kände rätt tidigt när hon börjat rida Cue Channa att OS var möjligt.

– Efter GCT-deltävlingen i Mexiko konstaterade Rolf att Unita skulle kunna vara en OS-häst, och har matchat henne för att hon ska vara som bäst där. Och Henrik tyckte redan från början om känslan han hade hos Yajamila.

Då fanns det fler kandidater till reservplatsen. Den gick till Charlotte Mordasini och Romain du Theil med Angelie von Essen som reserv på hemmaplan.

Ett starkt, svenskt lag med stora förhoppningar, både från sig själva och omgivningen.

– Det är säkert 8-9 lag som kan vinna. Och det är så otroligt jämnt. Till sist kommer det lag som har förberett sig bäst, är i bäst form för dagen och som har den sista lilla turen på sin sida att vinna, menar Sylve, och fortsätter;

– Se så jämnt det har varit i Nations Cup i år. Storbritannien och Belgien åker ur, och då vann ändå britterna i Rom. Italien vann i Dublin och var sjua i Rom och Hickstead. Irländarna vann i St Gallen och var sexa i Falsterbo. Det är så små marginaler i toppen så egentligen kan allt hända.

Sylve_low
Sylve lämnar Rekasta för avfärd mot Rio. Foto: Ivan Zulueta Flores

Att ha förberett sig på bästa sätt är en av framgångsfaktorerna, och målet är att de svenska förberedelserna ska vara så bra som möjligt. Ryttarna har haft lite olika upplägg på sina hästar. För Unitas del gäller det att hålla henne motiverad och sugen på att tävla. Henrik har ridit betydligt fler stora klasser på Yajamila. Peder var i Varberg och hoppade en trestjärnig GP för att finslipa de sista detaljerna och eftersom Malin stukade foten innan Varberg, åkte hon till Sundbyholm och hoppade en 150-bana efter en av tävlingsdagarnas slut för att få en sista hoppning innan avresan.

– På söndag flyger alla hästarna från Liege i Belgien. Resan tar 13 timmar och av rapporterna från hur fälttävlans- och dressyrhästarna har rest så har det gått fantastiskt bra, berättar Sylve.

När hästarna landar i Brasilien väntar omlastning till lastbilar och sedan är det transport på avstängda vägar och med poliseskort till stallarna för att hästarna ska få så kort resa som möjligt. Och stallarna vid hästanläggningen på OS är mer än perfekta.

– Boxarna är 3×5 meter och förutsättningarna är bästa tänkbara, förklarar Sylve.

Väl på plats har ryttarna en vecka på sig innan tävlingarna drar igång. Tid som kommer att ägnas åt att bland annat heja fram fälttävlans- och dressyrlaget. Dessutom ska man passa på att titta på andra idrottsgrenar också.

– Vi ska försöka hinna se en del friidrott, och det kan säkert bli lite handboll också. Det är roligt att se andra idrotter och vi hoppas förstås på svenska framgångar – sådant är klart inspirerande!