Ormskinnsstövlarna fick stanna i Dublin …

Den internationella hoppbanan håller högsta klass. Foto: Sylve Söderstrand
Den internationella hoppbanan håller högsta klass. Foto: Sylve Söderstrand

Dublin Horse Show var värd för årets sista Nations Cup-hoppning i Europaligans grundomgång. Där avgjordes vilka lag som tog sig till världsfinalen och vilka lag som åkte ur högstadivisionen. Sylve Söderstrand fanns på plats med sitt lag och passade på att dokumentera mer än bara tävlingarna i ord och bild.

En av många sidoarenor på anläggningen.
En av många sidoarenor på anläggningen.

Dublin är som en kombination av Falsterbo, Breeders och utställningar, både av hästar och saker. Skillnaden är att här tävlar man inte i dressyr, men annars finns det mängder av olika tävlingsformer. Till exempel har man hunters i många olika klasser som rids och framför allt visas vid hand. Plommonstop och tweedkostym är visst obligatorisk klädsel när man visar hästar vid hand på Irland…

Hunter-hästar som visas vid hand, notera den enhetliga klädseln. Foto: Sylve Söderstrand
Hunter-hästar som visas vid hand, notera den enhetliga klädseln.
Irlands finaste connemaraponnyer samlades i Dublin för att bedömas både under ryttare och vid hand. Foto: Sylve Söderstrand
Irlands finaste connemaraponnyer samlades i Dublin för att bedömas både under ryttare och vid hand.

Självklart finns det mängder av klasser för connemaraponnyer, Irlands stolthet på ponnysidan. De dömdes bland annat av svenska Madeleine Bäckman.

Ormskinnsstövlar med ormskinsklädda sporrar ...
Ormskinnsstövlar med ormskinsklädda sporrar …

Utställningsområdet är – som på alla stora internationella tävlingar – omfattande och innehållsrikt.

Den här gången hittade jag dock något som stack ut, stövlar i ormskinn, med ormskinnsklädda sporrar! De fick inte följa med hem till Enköping …

När det gäller tävlingen för svensk del blev det en mycket lyckad helg. I och med den delade tredjeplatsen i lagtävlingen slutade vi fyra totalt och får rida finalen i Barcelona. Dessutom hade vi två ekipage som placerade sig i Grand Prix-hoppningen.

 

Däremot har jag nog aldrig varit med om en nationshoppning där det varit så mycket upp och ner. Fyra ekipage stannade ut sig och jag vet knappt om det har hänt tidigare. Roligt att Lunatic var tillbaka igen på riktigt efter fyra månaders frånvaro. Hans andra runda var riktigt, riktigt bra.

Superlaget i Dublin som fixade tredjeplatsen. Blev också tre fjärdedelar av det svenska VM-laget. Jens får nöja sig med att vara reserv på hemmaplan.
Superlaget i Dublin som fixade tredjeplatsen. Blev också tre fjärdedelar av det svenska VM-laget. Jens får nöja sig med att vara reserv på hemmaplan.

Med oss i Dublin hade vi också Ester Müller, som är en värdefull person för laget. Hon jobbar mycket med fokusering och att få ryttarna att känna positiv energi. Hon ger ryttarna tuffa övningar att genomföra, som verkligen kräver att fokuserar rätt.

Två viktiga personer för svensk hoppsport, Ester Müller och Annika Ersgård.
Två viktiga personer för svensk hoppsport, Ester Müller och Annika Ersgård.

Nu laddar vi för VM, och vi vet ju att på ett mästerskap kan allt hända …

Sylve Söderstrand

Malin Baryard Johnsson och Roi de Berg, som är uppfödd och ägd av Else Werner och som har min gamla tävlingshäst Taniére som mamma. Foto: Sylve Söderstrand
Malin Baryard Johnsson och Roi de Berg, som är uppfödd och ägd av Else Werner och som har min gamla tävlingshäst Taniére som mamma.
Varför är texten upp och ner på kragen? Vi kom aldrig på något bra svar...
Varför är texten upp och ner på kragen? Vi kom aldrig på något bra svar…