Oflyt för svenska hopplaget

Den svenska truppen kunde fira en fin delad sjätteplats i den svåra nationshoppningen i Arezzo, Italien.
Den svenska truppen kunde fira en fin delad sjätteplats i den svåra nationshoppningen i Arezzo, Italien.

Turen var inte riktigt på Sveriges sida när Nations Cup, division II, avgjordes i italienska Arezzo.
– Men helt klart har vi fyra riktiga framtidsryttare i de här tjejerna, menade Sylve efter sjätteplatsen.

Med bara ett par veckor kvar till Nations Cup-finalen i Barcelona skulle de två sista deltagande nationerna utses i Arezzo, Italien. Sverige, som redan är klart för final och som dessutom rider i högstaligan, hade ändå ett lag på plats.

– Eftersom vi vet att det brukar vara svårt där så är en Nations Cup i Arezzo en bra värdemätare och därför hade vi ett lag där, berättade Sylve.

Laget bestod av fyra unga tjejer som alla har framtiden för sig. Men dagen började inte bra. Erika Lickhammers häst Liberty Man ville inte landa i den ena galoppen och blev Erika kände att något inte stod rätt till, så trots att det var laghoppning valde hon att utgå.

– Han hade fått något muggliknande i karleden och när hon kom ut var han väldigt öm, och därför strök hon sig även från andra omgången. Det är sånt som händer ibland, men hästens bästa måste komma först, konstaterade Sylve.

Sverige låg ändå på delad fjärde plats efter första rundan och tog sig därmed vidare till omgång 2.

Evelina Tovek inledde med Oz de Breve, och hade precis som i första rundan två nedslag. Två godkända rundor av Evelina, som inte har så mycket rutin i de här klasserna än.

Angelie von Essen hade ett nedslag i första omgången med sina nya häst Tinkabelle, och red en klockren felfri runda i den andra omgången.

– Riktigt, riktigt bra gjort. Det var bara en enda som red felfritt i båda omgångarna av 13 lag, så att rida med 4+0 här var mycket starkt, berömde Sylve.

Sist ut i det svenska laget var Charlotte Mordasini, som nyligen slutade trea i Aachens Grand Prix. I första rundan hade hon fyra fel med sin Romaine du Theil. Om hon red med noll eller fyra fel skulle Sverige bli trea, och hade hon två nedslag skulle det svenska laget hamna på fjärde plats, trots att de bara hade tre ryttare till start.

– De började jättebra och allt såg väldigt övertygande ut. Men på ett hinder hoppade hästen så otroligt högt över och sedan sprang den rätt igenom näst hinder och rev två hinder till. Två galoppsprång efter att den passerat mållinjen stod den på tre ben. Det visade sig att den hade trampat sig med bakhoven på ena framhoven och fått ett rejält balltramp när den hoppade så högt över, förklarade Sylve och konstaterade att han inte sett något liknande.

Förhoppningsvis är det inget allvarligt och veterinären tror att hästen ska kunna vara tillbaka på tävlingsbanorna igen inom en snar framtid. Men det blir ändå ingen start i Nations Cup-finalen i Barcelona för Charlotte.

– Hästen är så himla fin och vi måste vara 100 procent säkra på att den är ok så vi inte riskerar någonting för framtiden, menade Sylve.

I stället åker Angelie von Essen med till Barcelona, där hon får sällskap av Peder Fredricson, Henrik von Eckerman, Malin Baryard Jonsson och Rolf-Göran Bengtsson.

Till finalen går också Tjeckien, som vann årets division II-serie och därmed får rida division I nästa år. Dessutom är Polen också klara för final, och om de är med bland de åtta bästa i finalen flyttas även de upp till högstaligan, på Italiens bekostnad.

– Väldigt roligt att det kommer fram nya länder som slår sig in bland de etablerade. Det är verkligen bra för sporten, konstaterade Sylve.
En av alla vackra häftiga statyer som finns i Florens - en otroligt vacker stad.
En av alla vackra häftiga statyer som finns i Florens – en otroligt vacker stad.

Innan Sylve lämnade Italien för den här gången passade han på att vara lite kulturell och tillbringade söndagen i Florens.

– Det är en oerhört vacker stad med massor av sevärdheter. Väl värd ett besök, konstaterade Sylve.